«У хворого, який вірить в одужання, навіть обмін речовин змінюється»

Каже хірург Феодосій Романюк

Феодосій Романюк – досвідчений і відомий ургентний хірург у відділенні невідкладної хірургії Луцької міської лікарні. Стажу у нього на такій роботі 40 років! Проте майже стільки ж він займається і народною медициною. І, як виявилося, досить успішно поєднує скальпель із настоями лікарських трав.

– Як же так сталося, що хірург почав лікувати й травами? Чому?

– Наприклад, людина звернулася у лікарню із запаленням легень. Запальний процес їй зняли, призначили антибактеріальну терапію і виписали додому майже здоровою. Але це майже, бо залишкові явища у вигляді бронхіту чи кашлю все одно є. Якщо нічого не робити, хвороби легень залишаться на все життя. А от з допомогою різноманітних трав, фіточаїв, настоїв, припарок залишковий бронхіт можна вилікувати повністю. Саме розуміння цього і змусило мене зайнятися вивченням нетрадиційної медицини. Зараз я вже знаю майже 1200 лікарських рослин, які раджу своїм пацієнтам при тій чи іншій хворобі.

– І все ж таки, Феодосію Олександровичу, коли щось заболить, відразу хапатися за таблетку чи травинку?

– Спочатку бігти до лікаря і розбиратися, що хворе і як розвивається хвороба. Якщо це гострий процес – потрібне і знеболення, і антибіотики. Бо ж, скажімо, не поїтимеш людину трав’яною настоянкою, коли у неї ниркова коліка і вона на стіну від болю лізе. А вже потім – для очищення організму від залишків медикаментів, для підняття імунітету і повного видужання – обов’язково знадобиться і травинка.

– А як Ви вважаєте: можна вилікувати рак настоями із лікарських рослин, адже подекуди з’являються сенсаційні заяви про таке чудесне зцілення?

– Насамперед, треба звернутися у звичайну лікарню і пам’ятати, що 90% хворих, які мають першу стадію раку – видужують. А от запущену четверту стадію хвороби – ніхто в світі ще не вилікував. Тому що раковий процес пригнічує імунну систему людини і при задавненій хворобі від організму можна не дочекатися імунної відповіді на ліки. Народна ж медицина може лише продовжити на якийсь час життя хворого. На Волині, приміром, росте близько 300 різноманітних рослин, які в тій чи іншій мірі можуть вживатися при злоякісних пухлинах. Так, комусь стане легше, комусь перестане боліти, але раковий процес це не зупинить. І врешті знадобиться і скальпель, і хіміотерапія, і цілий перелік сильнодіючих медикаментів… А от профілактика – це вже інша справа. Є дуже багато науково-медичних розробок, дотримання яких не допустить такої важкої хвороби: це і стиль життя, харчування, хороші звички, періодична очистка організму і ті ж настої з трав. І ще одне: ані таблетки, ані скальпель, ані трави не допоможуть, якщо пацієнт не матиме святої або, як кажуть, залізобетонної віри у своє одужання. Адже доведено, що у хворого, який всією душею настроєний оптимістично, навіть обмін речовин в організмі змінюється. Це важко пояснити, але це факт! Вся нервова система змушує працювати організм так, що місця для того самого раку у ній не знайдеться. Є такі чудесні ліки, і шукати їх треба у собі!

– Ви обмовилися про те, що, аби вилікувати людину, треба знайти і позбутися причини хвороби.

– Так, але для цього треба дуже ретельно і довго розмовляти з пацієнтом. От, наприклад, багато людей скаржаться на хронічні хвороби горла. Але виясняється, що 95% таких хворих неправильно дихають! Якось взимку зверніть увагу на те, скільки перехожих дихають відкритим ротом. Але для чого ж їм тоді ніс, питається? Ніс, який спеціально створений для очищення, зволоження та нагрівання повітря, а також затримки всіх мікроорганізмів. А якщо людина дихає ротом, повітря потрапляє просто у легені та бронхи, застуджує їх, забиває брудом та інфекцією, пересушує дихальні шляхи. Ось і причини хвороби.

– Є у Вашій практиці якісь цікаві випадки лікування?

– Якось оглядав одного чоловіка: він був без свідомості, живіт великий, не мочиться, серце працює з перебоями. Призначив йому траву, яку слід давати кожних дві години три доби поспіль. Вся сім’я тоді чергувала біля хворого, по графіку вливали настоянку. І у нього запрацювали нирки, повернувся до життя! Або інший пацієнт – із коралоподібним каменем у нирці. Він звернувся до мене, коли у нього вже починалася ниркова недостатність, тиск був 240, в животі вода, нагнутися не може. І направлення мав на операцію з видалення тієї нирки. Я обстежив його і сказав, що за два роки курсу можна зберегти і нирку, і здоров’я, проте доведеться відмовитися від багатьох спокус. Він погодився. Я заборонив йому їсти все, що пов’язане із м’ясом, молоком і яйцями, а також червону рибу. Звичайно ж, він почав пити настоянки з трав. Через кілька місяців ми вже могли спостерігати результати. По-перше, чоловік став підтягнутим, спортивним, а по-друге, той камінь у нирці із 8 сантиметрів зменшився до чотирьох у діаметрі та ще й роздробився на кілька менших.

– Чи дасте нашим читачам кілька порад з народної медицини?

– Навряд чи буде той перелік настоянок корисним без індивідуального обстеження кожної людини. Адже немає жодної однакової хвороби, жодного ідентичного імунітету. Наприклад, хтось має виразку шлунка. Я можу лише індивідуально призначити лікування при такій хворобі. Тут потрібно знати, якої дієти дотримуватися, що їсти і пити, щоб кислотність не роз’їдала слизову шлунка, які трави потрібно вживати перед їдою, а які після. А, може, комусь взагалі доведеться пити такий збір щогодини, або, навпаки, лише перед сном. Якість лікування залежить від особливостей кожної людини.

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>