Чому терпнуть руки?

У селі важко знайти жінку, яка б після 50 років не скаржилася на заніміння рук. Здебільшого жаліються на неприємні відчуття, поколювання, затерпання в другому, третьому і четвертому пальцях. Пов’язують ці симптоми із хворобами серця, хребта… Хоча чомусь мало хто знає, що причиною може бути й так званий карпальний синдром. Саме так стверджує нейрохірург Міжнародного центру нейрохірургії Андрій Мизак в інтерв’ю для медичного сайту «Здоров’я».

– Проблема полягає в тому, – розповідає він, – що один із трьох нервів, який іде до долоні, а саме серединний, стискається (синдром здавлення серединного нерва в зап’ястковому каналі) зв’язкою. Тобто, на зап’ястках утворюється щось схоже на внутрішній мозоль. Захворювання це надзвичайно поширене, особливо, якщо врахувати, що наші жінки в Україні доять корів і сапають город більше, ніж на заході, де сільське господарство повністю автоматизоване.

Отже, у групі ризику жінки, які виконують багато фізичної специфічної роботи вручну: швачки, ткалі, доярки, водії тролейбусів тощо. Чоловіки ж майже не хворіють таким захворюванням. Причиною, мабуть, є те, що жіночі руки більш тендітні, не створені для важкої праці. Загалом можна говорити, що це хвороба жіночих працьовитих рук.

Попри характерні ознаки захворювання, самостійно визначити, чи насправді в жінки карпальний синдром – неможливо. Як підказує нейрохірург, щоб правильно поставити діагноз, потрібно пройти магнітно-резонансну томографію (МРТ) та інші обстеження. Консервативні методи лікування цієї хвороби не дадуть жодних результатів – лише оперативне втручання.

– Щоб чітко визначити діагноз, треба звертатися до спеціаліста нейрохірурга. Тільки він може визначити, у чому причина болю. І в жодному разі не варто плутати карпальний синдром з ревматизмом, із захворюваннями шийного відділу хребта. Адже в разі неправильно поставленого діагнозу можна зробити операцію на руці, а істинна причина полягатиме в шиї. У будь-якому випадку затягувати із хворобою не можна, вона прогресує і з часом руки взагалі перестануть слухатися, – підсумовує Андрій Мизак.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>