Костопільським базальтом викладені площі Відня та Парижа

Базальтові стовпи Рівненщини завжди славилися своєю унікальністю та неймовірністю. Люди з усіх куточків України з’їжджаються сюди, аби помилуватися архітектурними колонами, творцем яких була сама природа. Кам’яні гіганти просто вражають точною та довершеною геометричною формою. Правильні три-, чотири- і навіть восьмигранники, мов закам’янілий водоспад, щільною стіною вишикувалися довкола дороги.

За легендою, родовище базальтів неподалік Костополя виявив польський король Ян Казимир. Шукаючи загубленого у місцевому лісі персня, він натрапив на кам’яних велетнів. Нібито і село Базальтове, яке колись називалося Яновою Долиною, було названо на його честь. Ще кажуть, що на кам’яні брили наткнувся один місцевий чоловік у далекому 1635 році, коли копав колодязя. Проте голова правління ВАТ «Івано-Долинський спецкар’єр» Галина Довжениця каже, що це урочище було відкрито таким собі поляком-геологом Яном, який і став «хрещеним батьком» села та Івано-Долинського родовища.

Виявивши в українській глибинці поклади корисної породи, сусіди-відкривачі заснували тут у 1861 році надпотужне підприємство з видобутку та переробки базальтів. Тоді наш камінь возили чи не у всі куточки світу. Рівненським базальтом вистелили дороги Відня, Парижу, Праги... Словом, Базальтове процвітало. Пролягала через село і залізнична дорога, ходили баржі. Та стрімкому розвитку завадила війна: роботи на підприємстві зупинили, колії розібрали. З настанням миру виробництво знову відновили, але, на жаль, попереднього успіху досягти так і не вдалося.

В наш час Івано-Долинське родовище складається з п’яти кар’єрів, чотири з яких досі діють. Відпрацювала своє лише п’ята копальня, яка заповнилася водою. Та незважаючи на те, що видобуток породи у цьому кар’єрі давно зупинено, саме до нього найбільший інтерес у приїжджих. Місцина – немов частинка раю на землі. Є посеред цієї водойми і невеличкий острівець, який місцеві називають «Островом кохання». Таку назву дали нібито через те, що закохані часто влаштовують там побачення.

Найактивніше ж вирує життя у другому та четвертому кар’єрах, адже ці дві копальні є основними постачальниками сировини для підприємства.

Марія МАРТИНЮК, Рівненська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>