Польських дипломатів звільнили за махінації з візами

Небувалий за масштабами міжнародний скандал розігрався у Луцьку навколо Генерального консульства Республіки Польща. Кілька тижнів тому у пресу сусідньої країни просочилася інформація про таємне розслідування польськими правоохоронцями фактів корупції серед дипломатів, які працюють на Волині. Зреагувавши на публікацію «Газети Польської», МЗС Польщі відправило до Луцька міністерську перевірку. Вона завершилася відкликанням усього дипломатичного складу працівників установи.

Як випливає з інформації, яку поширювали польські видання, у Генеральному консульстві Республіки Польща та навколо нього діяло злочинне угруповання, яке займалося видачею віз особам, в’їзд яким на територію Шенгенської зони заборонено. Звучали і більш серйозні звинувачення, наприклад, щодо причетності дипломатів до торгівлі людьми. Розслідуванням цих злочинів займається прокуратура польського міста Катовіце. Міністерство закордонних справ Польщі не втручалося в оперативну роботу правоохоронних органів, а навіть сприяло їй. Зокрема вдалося з’ясувати, що консульські працівники тісно заприятелювали з різноманітними туристичними і приватними фірмами, які поставили на потік фальшування фіктивних документів. На основі цих папірців певним групам українців в обхід закону видавали візи та ваучери для в’їзду не лише на територію самої Польщі, а й у Німеччину, Францію, Іспанію та Данію. Весь «лівий» документообіг відбувався після офіційного завершення робочого дня консульської установи. Ціна питання, залежно від «складності» випадку, коливалася від 400 до 700 євро.

Багато питань виникло у перевіряючих і щодо візового центру, функції якого виконувала приватна структура. У ній свідомо формували штучні черги, аби підштовхнути до співпраці через корупційні схеми бажаючих отримати візи.

Доступною для бажаючих була і ще одна «ВІП-послуга» – Генконсульство РП у Луцьку торгувало так званими «Картами поляка». Цей документ дає певні пільги і мав би бути доступний лише для осіб польського походження. Проте за певну суму і завдяки фальшуванню документів його мали змогу отримати й українці.

Після тижневої паузи з моменту виникнення скандалу МЗС Польщі поширило свою офіційну позицію щодо подій у Луцьку. Зокрема прес-секретар МЗС РП Марцін Босацький публічно вибачився за діяння працівників консульства. Аби вберегтись від таких неприємних ситуацій у майбутньому, МЗС Польщі створило спеціальну електронну скриньку (antykorupcja@msz.gov.pl), куди можна буде надсилати інформацію про випадки корупції у роботі польських дипломатів.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>