Чи дочекаються сто малюків дитячого садка?

Яскравий червоно-жовтий дитячий майданчик в центрі села Любитів Ковельського району одразу привернув мою увагу. І без підказки місцевих жителів здогадалася, що це черговий подарунок одного з кандидатів у народні депутати. Подарунок щедрий і, без сумніву, корисний для громади. Бо у селі, де налічується 117 діток дошкільного віку, з 1996 року садочок зачинений і вже розвалився.

Вибиті вікна, провалений дах, дірки та пустота. Нинішня малеча й уявити не може, що у цій страшній споруді колись гралися їх мами й тати. Садочок був старенький, бо звели його одразу після війни, і функціонував він певний час, як дитбудинок для сиріт. А після перепрофілювання під дитсадок ще кілька десятків літ тут виховувалися маленькі жителі села. Працівники зробили ремонт, Подбали про затишок. За словами колишньої виховательки Галини Корнелюк, яка пропрацювала тут 16 років, бували часи, коли в садочок ходило 90 діток.

– Ми мали навіть ясельну групу, – пригадує жінка, яка нині стала підприємцем. – А загалом було три групи і всі переповнені. А коли у 1996 році прийшов «згори» приказ зачиняти дитсадочки, то нас спочатку відправили у відпустку, а потім тихенько повісили замок на дверях. Батьки, звичайно, обурювалися, зверталися у Ковель, але хто їх слухав? Сказано було «закрити» – так і зробили.

З тієї пори у Любитові хлопчиків та дівчаток глядять вдома бабусі й дідусі. Місцева громада неодноразово піднімала питання зведення нового дошкільного закладу. У минулому році їх почули. На будівництво з обласного бюджету виділили 100 тисяч гривень, з районного – 254 тисячі. Виготовили проектно-кошторисну документацію, залили фундамент і… на цьому діло заглохло. Причина традиційна для нашої країни – нема коштів. У Любитівській сільській раді розповіли, що загальна вартість нового дитячого садочка понад дев’ять мільйонів. Коли цьому великому поліському селу дадуть такі гроші – невідомо… А поки що виборців тішать своїми візитами майбутні народні обранці. Скликають збори, слухають бідкання селян, обіцяють допомогти грошима, ліками. Це добре, що майбутні депутати дарують школам комп’ютери, маленьким – веселі дитячі майданчики, стареньким – таблетки від кашлю та аспірин, голодним – рис та гречку. Як же багато добрих справ у нашій країні робиться перед виборами! Народ одразу стає всім потрібний і не може натішитися такими Дідами Морозами у гарних ділових костюмах. Лише одна різниця між державними мужами і дідусем з білою бородою: він приходить щороку, а вони – раз у п’ять літ.

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

Фото автора

Для довідки

У Волинській області функціонує 403 дошкільних навчальних заклади та 48 навчально-виховних комплексів у складі яких є садочки.

За період 2010-2011 років у нашій області відновлено та відкрито 23 дошкільних навчальних закладів.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>