Ікона з Чернігова замироточила у Рівному

На початку серпня до Рівного привезли Дубенську чудотворну ікону Пресвятої Богородиці. Серед прихожан святиня славиться як зцілююча та мироточива. Проте особливо рясно, кажуть священики, ікона замироточила під час служби у Свято-Покровському соборі Рівного.

Дубенська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці належала родині князів Острозьких. Якось Костянтин Острозький запросив до себе на ночівлю подорожніх. Серед них була незряча жінка. Будучи у домі князя, вона помолилася біля ікони – і прозріла. Образ передали до Дубенського Хресто-Воздвиженського чоловічого монастиря. Проте оригінал святині зник у вирі Першої світової війни.

– Цей образ є копією Дубенської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, – розповідає отець Василь Рудніцький. – Їй приблизно 150-200 років. У роки революції ця ікона потрапила до Чернігова. У 20-ті роки ХХ століття, коли заборонялося і нищилося все церковне, ікона опинилася у благочестивої прихожанки одного з чернігівських монастирів. Вона й уберегла святиню від знищення.

У 2000 році Дубенську чудотворну ікону Пресвятої Богородиці жінка передала родині нинішнього благочинного Новгород-Сіверського району Чернігівської єпархії В’ячеслава Павленка. В його домі образ замироточив.

У тому, що ікона зцілює людей, чоловік переконався в 2009 році. Тоді до пана В’ячеслава звернувся священик із Сумської єпархії, який втрачав голос через пухлину в горлі. Після молитви перед образом Богородиці хвороба відступила. Зцілювалися біля ікони й хворі після інсульту, бездітні, незрячі. Особливо вражаючий випадок зцілення, розповідає отець Василь, стався у Дрогобицько-Самбірській єпархії. Молодий чоловік привіз хвору матір у візку, вона довго молилася. Після цього жінка, яка понад півроку не ходила, встала і помаленьку пішла, спираючись на візок. У 2010 році ікону передали Свято-Катеринівському кафедральному собору. Оскільки чутки про міць Дубенської чудотворної ікони ширяться теренами України, а до Чернігова може поїхати не кожний, святиню стали возити по церквах. На Рівненщині ж образ Пресвятої Богородиці, каже отець Василь Рудніцький, пробуде три місяці, адже з ним планують об’їхати чи не всю область. Обіцяють, що до ікони зможуть прикластися парафіяни як соборів, так і невеличких сільських церков.

Марія МАРТИНЮК, м. Рівне

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>