Переможний український гопак у Лондоні

Минулих вихідних у Лондоні закрилися ХХХ літні Олімпійські Ігри. На них Україна посіла 14-е місце. Загалом українці здобули 20 медалей, що на сім менше, ніж на Іграх у Пекіні у 2008 році.

Останній тиждень ХХХ Олімпійських Ігор був вдалим для України. Він приніс чималу порцію гордості за наших спортсменів і приємні несподіванки. Однією з них стала золота медаль полтавчанина Юрія Чебана у греблі на каное на дистанції 200 метрів. Також на гребному каналі українці раділи за Інну Осипенко-Радомську з Херсонщини, яка на своїй байдарці завоювала дві срібних нагороди на дистанціях 200 і 500 метрів. У вільній боротьбі киянин Валерій Андрійцев (вагова категорія 96 кілограмів) виграв «срібло». Наостанок порадували й легкоатлети. Метальник списа з Дніпропетровська Олександр П’ятниця став срібним призером змагань, а нашвидкуруч зібрана жіноча команда для участі в біговій естафеті 4 по 100 метрів змогла піднятися на третю сходинку п’єдесталу. У цьому квартеті, до речі, є і «волинський слід». На одному з етапів бігла мешканка Івано-Франківська Христина Стуй, яка є випускницею Луцького інституту розвитку людини університету «Україна».

Справжнім фурором можна вважати виступ українських боксерів. Вони здобули аж 5 медалей. Сумчанин Тарас Шелестюк (64 кг) і харків’янин Олександр Гвоздик (81 кг) стали бронзовими призерами змагань. Киянин Денис Берінчик (64 кг) поїхав з Лондона зі «сріблом». А Василь Ломаченко (60 кг) з Києва та Олександр Усик (91 кг) із Сімферополя здобули титули олімпійських чемпіонів. Особливо надовго усім запам’ятається фінальний двобій кримчанина, який перед Олімпіадою перевтілився в образ козака і зробив відповідну зачіску з «оселедцем». Свій успіх одразу після оголошення офіційного результату Олександр відсвяткував запальним гопаком, чим викликав увагу журналістів до своєї персони.

– У Баку після переможного чемпіонату світу Ви також танцювали?

– Там я видав якусь імпровізацію з голови. А тут цілеспрямовано виконував національний танець – гопак з невеликими експромтами. Ви знаєте, давно помітив, що можу легко імпровізувати в танцях. Напевно, позначилося те, що в дитинстві я займався народними танцями...

– Іноземні журналісти запитували: що символізують ваші з Денисом Берінчиком зачіски?

– Це данина козацькому духу, силі, сміливості і витривалості. Козакам чуби були потрібні і для того, щоб у бою відрізняти свого бійця від чужої бусурманської голови, яку вони збивали геть козацькою шаблею.

– Після церемонії нагородження Ви, не перестаючи, кусали свою медаль. Не боялися поламати зуби?

– Слухайте, я виконав таку кількість роботи заради її завоювання, що зараз можу легко її з’їсти. Але не зроблю цього, тому що моя донечка Лізонька, з якою я спілкувався по скайпу, попросила ще після чвертьфіналу: «Тату, привези мені, будь ласка, золото». І я виконав її установку.

Танець Олександра Усика став гарним завершенням виступів українців у Лондоні. Він довів, що ще не перевелися справжні козаки в Україні.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>