Відмовилися від вугілля – тепер палять відходи

Іноді, проїжджаючи обабіч наших українських доріг, бачиш таку картину: дорожні служби обрізають дерева, гілля скидають на купи й підпалюють. Те ж саме і в лісах: деревину забирають, а гілки – у вогонь. Як кажуть, коптять, гріють небо… Однак дещо інакше поступили у Шацькому районі на Волині. Ще 2010 року в одному з інтерв’ю нашій газеті голова райдержадміністрації Володимир Найда зізнався, що мріє для району купити дробилку, щоб збирати у лісах відходи, подрібнювати і ними опалювати у закладах освіти, а не закуповувати дороге вугілля. Минув рік – і те, що задумав керівник, збулося.

– Я придбанням дуже тішуся, – зізнався Володимир Степанович. – Ми дійсно на освітню галузь купили дробинку – і повністю відмовилися від вугілля. Поки що користуємося лишень торфобрикетом. Обабіч доріг вистачає дерев, гілля яких подрібнюється на щепу і її везуть у котельні, які реконструювали. Тож зиму 2011-2012-го школи й дитячі садочки вже опалювалися місцевим видом палива. Таким чином ми зекономили 80 тисяч гривень. А скільки було крику, кочегари не хотіли працювати, бо ж постійно потрібно підкидати щепу в топку. Але нічого, звиклося... Думаю, що й заклади інших галузей, де є котельні, переведемо на такий вид палива.

Марія ДУБУК,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>