До всохлої верби ідуть за зціленням

Диво сталося у селі Чумалі Збаразького району: на зрізі гілки старої верби проявилися контури жіночої фігури, які нагадують образ Божої Матері. Контури, просочуючись із зрізу, зрошує рідина. Паломники підходять до дерева, хрестяться, прикладають руку до вологи і змащують нею голову, очі, руки, ноги. Священики проводять тут богослужіння. Поблизу стоїть капличка із вимуруваним у ній джерелом. За переказом, панська служниця побачила у джерелі ікону Божої Матері з маленьким Ісусом та спробувала витягнути образ, але марно. Священик, відслуживши біля джерела акафіст, підняв ікону з води. Урочистою ходою її перенесли до місцевої церкви Введення пресвятої Богородиці. Образ цього року відсвяткував 100-літній ювілей, зберігається донині у храмі і належить до Влахернської Божої Матері. А біля джерела траплялися випадки зцілень від важких недуг.

– У радянські часи влада засипала джерело і проклала там дорогу, – розповідає місцевий парох отець Володимир Борис. – Невдовзі у селі траплялися нещастя: втопилися дівчина й хлопчик, чоловіка збила на смерть машина.

На прохання священика тернопільський геолог Іван Гарбуз за допомогою двох гілочок верби віднайшов джерело. Після того, як його розчистили і поставили капличку, нещастя припинилися, а деякі люди зцілилися. Позбувся давньої епілепсії житель Чумалів Зиновій Горощук – півроку ходив до джерела, щиро молився, обмивався. Ця вода, набрана у пластикові пляшки, не замерзає навіть у найлютіший мороз, а у спеку стоїть довго і не пліснявіє. Біля каплички зараз будують купальню, в якій невдовзі кожен бажаючий зможе оздоровити тіло і душу.

– Дехто каже, що дерево мироточить. Це не так, адже миро має специфічний запах, а це виділяється якась інша рідина. Це явище потрібно досліджувати. Церква завжди наголошує, що контури Ісуса Христа і Богородиці, проявляючись, мають чіткі обриси. А на тій вербі такого немає, – пояснює отець Володимир Борис.

Диво у селі Чумалі сталося минулої середи. А наступного дня така ж волога з’явилася на гілці верби у сусідніх Добриводах – теж на зрізі виник жіночий силует, який сочиться вологою. Я на власні очі бачила: сік із мікротріщин дерева пульсував на поверхні зрізу, як маленький гейзер!

Світлана Клос,

Тернопільська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>