Ми заробляємо у 16 разів менше, ніж мешканці Євросоюзу

Наш народ здавна славився терплячістю та працелюбністю. Не маючи гідної оплати у власній державі, їхав за «довгим рублем» за кордон. Платять там нашим, зрозуміло, що менше. Але наскільки? Педантичні німецькі статисти склали рейтинг найвищих заробітків у країнах Євросоюзу.

У Федеральному статистичному відомстві Німеччини повідомили, що одна година роботи в країнах ЄС коштує у середньому 23 євро (244 грн), що у 16 разів більше, ніж заробляє українець. Рекордсменом з оплати праці стала Бельгія, де година роботи оцінюється 39,30 євро (420 гривень). У той же час останні позиції займають країни, які останніми приєдналися до Євросоюзу – Румунія, де година роботи коштувала торік 4,50 євро (48 гривень), і Болгарія, яка замикає список з показником 3,50 євро (37 гривень) за годину.

Також статистика показала, що за останні 10 років найповільніше росла зарплата у Німеччині – на 19,4%. В середньому година праці у ФРН минулого року обходилась підприємствам у 30,10 євро (322 гривні). У списку із 27 країн Євросоюзу Німеччина посідає лише сьоме місце з витрат підприємств на оплату години роботи. Варто зазначити, що ці витрати складаються із загальної суми заробітку працівника і соціальних виплат роботодавця.

Так, у Німеччині до 100 євро зарплати роботодавець додатково витрачає 28 євро соціальних виплат. Це, до речі, менше, ніж у країнах-боржниках єврозони, наприклад, в Іспанії, де сума соціальних виплат становить 37 євро, або в Греції (29 євро).

Середній показник соціальних виплат по ЄС – 32 євро. Найбільші соціальні витрати беруть на себе роботодавці у Швеції – 52 євро. Нагадаємо, на сьогодні середня зарплата в Україні складає 2942 гривні.

Руслана ТАТАРИН

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>