Щоб оформити пенсію, спочатку зверніться у Пенсійний фонд

«Я працював на заводі «Ковельсільмаш» з 1982 по 1998 рік. На моїй дільниці всім робітникам зараховувалася «гаряча сімка» за списком №1 та №2. Мені, як майстрові, який перебував постійно на цій дільниці між трьома прокатними станами з високочастотним нагрівом металу, «гаряча сімка» не рахувалася. Чи правильно це? Так само і в ковальсько-пресовому цеху №21: всім робітникам зарахували пільговий стаж, а мені, майстрові, ні. Якщо це неправильно, чи є у мене шанс вийти на пенсію раніше?»

Ю. ВІННІЧУК,

с. Годовичі Турійського району

Волинської області

 

На ваш запит Пенсійний фонд у Волинській області повідомив, що згідно зі статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: а) працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці – за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються зі зменшенням пенсійного віку на 1 рік за кожен повний рік такої роботи чоловікам; б) право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, – за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників і за результатами атестації робочих місць: чоловіки після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років і 6 місяців на зазначених роботах. Чоловікам, які мають не менше половини стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються зі зменшенням пенсійного віку на 1 рік за кожні 2 роки і 6 місяців такої роботи.

Для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про результати проведення атестації на відповідному робочому місці та, у випадку відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку. В уточнюючій довідці, яка видається підприємством або організацією (їх правонаступниками) має бути вказано періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада, характер виконуваної роботи, розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

Згідно з інформацією, наданої управлінням Пенсійного фонду України в Турійському районі, Віннічук Ю.П. із заявою та необхідними документами по призначенню пенсії не звертався. Тож рекомендуємо йому звернутися з цим питанням до Пенсійного фонду за місцем проживання.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>