Ура! Ковельчанка – чемпіонка олімпійських ігор

Виступ української команди на ХХХ Олімпійських іграх, які тривають у Лондоні, можна поки що назвати провальним.

Скарбниця української збірної за тиждень поповнилася шістьма нагородами, і лише дві з них – вищого гатунку. Особливо приємно згадати перемогу української жіночої парної четвірки, яка здобула золото в академічному веслуванні. До переможного фінішу разом з трьома іншими дівчатами прийшла Анастасія Коженкова, яка народилася у Ковелі, де займалася баскетболом. Там її випадково помітив тренер з академічної греблі і запросив у Київ. Нині Анастасія живе і тренується у Дніпропетровську. Загалом, квартет майбутніх олімпійських чемпіонок зібрали нашвидку, та й умови підготовки були, м’яко кажучи, не надто сприятливі. Жіночу парну четвірку відправили лише на відбірковий до Олімпіади чемпіонат світу.

– Ми не поїхали на жоден із трьох етапів Кубка світу. Нам просто сказали, що грошей нема. На чемпіонат світу у Польщі щось там назбирали, але в Познані ми жили в якомусь гуртожитку, а не готелі. Те саме стосується харчування: кожному члену виділили якісь кошти, аби він самотужки вирішував, як себе прохарчувати: вариш сам або шукаєш, де дешевше підкріпитися. До Польщі їхали поїздом, поверталися так само, що забрало чимало сил, – так розповідала столичній пресі про підготовку своєї команди Анастасія Коженкова перед олімпійськими стартами.

Ще одне золото здобув важкоатлет з Донецька Олексій Торохтій (категорія до 105 кілограмів). Трохи раніше першу медаль серед українських чоловіків у спортивній гімнастиці виборов маріуполець Ігор Радівілов. Він зійшов на п’єдестал з третім результатом.

Також бронзові нагороди завоювали Олена Костевич з Чернігова у стрільбі з пістолета на 25 метрів, шаблістка з Миколаєва Ольга Харлан та легкоатлетка з Донецька Ольга Саладуха (потрійний стрибок).

На жаль, цього тижня на Олімпіаді спалахнуло ще кілька суддівських скандалів, пов’язаних з Україною. Легкоатлетка Людмила Йосипенко уже приймала привітання за зайняте третє місце у семиборстві, але бронзову медаль їй так і не вручили. З п’єдесталу українку посунула німецька команда, яка подала протест на нібито неправомірну дискваліфікацію їхньої спортсменки. А ось протести нашої команди у Лондоні так прискіпливо не розглядають. В 1/8 фіналу боксерського турніру судді «знищили» діючого чемпіона світу у ваговій категорії до 75 кілограмів Євгена Хитрова з Кривого Рогу, відхиливши згодом усі апеляції.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>