У Клевані є тунель кохання

Помилуватись ним приїжджали навіть китайці!

Про цю залізницю у смт Клевань, що на Рівненщині, яку в народі ще називають «Тунелем кохання», прочитала в Інтернеті. Чесно кажучи, фото вражали. Цікавило і те, звідки взялося це диво. Тож, коли випала нагода, поїхала побачити все на власні очі.

Як розповідають клеванські довгожителі, залізницю, яка нині стала тунелем, через Клевань проклали близько тридцяти років тому. По ній возять деревину до оржівського ДОКу. Спочатку, кажуть, рослинність навколо колій вирізували, розчищаючи дорогу, а згодом перестали. Потяг, ламаючи дерева, і утворив незвичайний тунель. Про те, чому цей відрізок лісу називають «Тунелем кохання», клеванці точно не знають. Одні припускають, що причиною тому краса та романтичність місця. Інші кажуть, що це через те, що сюди приїздять фотографуватися молодята. Мовляв, вони ж закохані, звідси і «Тунель кохання». Та Марія Петрівна Панько, яка живе неподалік цієї залізничної дороги, має свою версію назви. Як сама запевняє – найдостовірнішу.

– Мені внук розповідав, що фото в Інтернет виклав якийсь хлопець, от тільки не докажу, чи наш клеванський, бо сама не пам’ятаю, – розповідає жінка. – Нібито, гуляючи тунелем, побачив там дівчину-туристку. Вони стали зустрічатися, а згодом і побралися. От він і прославив цю місцину, «охрестивши» «Тунелем кохання». Тепер сюди і з Луганська приїжджають, і з Миколаєва школярів привозили… А коли в Україні проходило Євро, навіть китайці у нас були.

Самі ж селяни до цього урочища ставляться по різному: одні гордяться, інші – налаштовані скептично, стверджують, що нема в тому ніякої дивини. А найбільш підприємливі пропонують власні бізнес-плани: що і за скільки можна продавати приїжджим.

– Я б, в першу чергу, спорудила поруч тунелю кафе, щоб було де перекусити чи кави випити. Також можна продавати стрічки молодятам, аби вони в’язали їх на дерева, як ото замки на мостах вішають. А взагалі, багато чого можна придумати, та от тільки біда, що втілювати цього нема кому, – зітхає місцева жителька Лариса Кулакова.

Марія МАРТИНЮК,

Рівненська область

Фото Ірини МАРТИНЮК

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>