Невістка Вінчестера будувала будинок… 38 років поспіль

Сара Вінчестер стала вдовою сина засновника відомої збройної фірми «Вінчестер» ще в 1882 році. Тобто в 27 років ця мініатюрна жіночка (147 см зросту) стала власницею гігантського у ті часи статку в 20 мільйонів доларів і 50% акцій компанії. Це приносило їй десь 22 тисячі доларів у день, як на наш час (тоді – тисячу доларів). Але вочевидь, Сарі ці гроші не пішли на користь. Вона, м’яко кажучи, стала вважати себе проклятою і боялася, що незабаром її почнуть переслідувати духи всіх тих людей, які були вбиті із придуманих її свекром гвинтівок. Кажуть, що ідею збити всіх цих духів з пантелику Сарі подав якийсь медіум. Тим не менше, вона чомусь вирішила, що буде жити доти, доки будуватиме будинок. Щойно завершить – і її чекатиме неминуча смерть. Вона придбала восьмиквартирний будинок у Каліфорнії і взялася його добудовувати та перебудовувати. Дім зводили 24 години на добу, без вихідних 38 років поспіль. 65 гектарів землі дозволяли їй «розвернутися», добудовуючи все нові і нові кімнати. А оскільки зводився він без генерального плану, виглядав непередбачувано: у ньому є двері, які відчиняються в стіни, сходи, які нікуди не ведуть, глухі вікна та кімнати, багатокілометрові лабіринти коридорів. Очевидці, які спілкувалися із Сарою, жодного разу не обмовилися, що вона була несповна розуму. Мовляв, хіба що трохи дивакуватою. Наприклад, щоночі ночувала в іншій кімнаті і мала всього два дзеркала на весь дім. Проте вона пожертвувала два мільйони доларів на лікарню, а займалася тим, що в саду вирощувала сливи та абрикоси, сушила їх та експортувала у Європу.

…Сара померла уві сні у 1922 році від сердечного нападу. У сейфі було знайдено лише заповіт та кучері померлої новонародженої доньки і чоловіка. У будинку нарахували 150 кімнат, дві бальні зали (якими ніхто ніколи не користувався), 40 спалень, 13 ванних кімнат. За життя вона провела у нього світло, газ і каналізацію, встановила три ліфти (спочатку у домі було сім поверхів, але після землетрусу у Сан-Франциско у 1906 році залишилося лише чотири) – тобто вклала у нього 5,5 мільйонів доларів. Проте після її смерті дім купили на аукціоні лише за 135 тисяч доларів і тепер водять екскурсії. Вхідний квиток у дім Сари Вінчестер, який, до речі, увійшов у Книгу рекордів Гіннеса як найбільший довгобуд, коштує аж 30 доларів.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

Довгобуд Сари ВІНЧЕСТЕР

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>