Багатодітна сім’я живе, як на острові

Один сусід дорогу перекопав, другий - на ній гараж збудував

"Допоможіть: сусіди позбавили нас єдиної дороги …" - попросила у листі до редакції сім'я Леваків із села Гута Ратнівського району.

Якби Петро Левак не зустрічав нас на початку села, ми б нізащо не добралися до його хати самотужки.

- Отак мусимо з дружиною та трьома малими дітьми півлісу об'їжджати, щоб потрапити до села, - розводить руками Петро. - Хоч дорога коротка і є, ходити по ній нам зась. Навіть діти у школу і то скачуть велосипедами в об'їзд.

Сім'я купила на цьому хутірці хату ще в 2004 році. Хоч дім і старенький та дерев'яний, проте розміщений на великій ділянці. З обох боків лише дві хати, в яких живуть далекі родичі Леваків - рідні брати Безносюки.

- Спочатку ми дружили, спілкувалися, - розказує Петро Петрович. - Але щойно почали робити приватизацію - як кішка пробігла. Я спочатку намагався із сусідом порозумітися, але він мені запропонував зробити дорогу в іншому місці, якраз там, де він вирізав біля себе частину лісу. Та чого ж я маю пеньки корчувати, якщо є планова дорога? В архітектурі, райдержадміністрації і навіть прокуратурі кажуть одне - "дорога має бути". Але для сусідів то порожній звук.

Господиня сусіднього будинку Марія Безносюк взялася розказувати свою точку зору. Виявляється, Петро Левак досить хазяйновитий чоловік і, до того ж, займається ремонтом техніки. Оскільки дорога пролягає повз хату Марії Іванівни, їй набридло слухати, як "під вікнами все гар-гар та гар-гар". Стверджує, що запропонувала Левакам відсунути трохи дорогу вбік і скластися, щоб разом її зробити, але вони відмовилися.

Сільський голова Гути Іван Хомич коментував цю ситуацію із мученицькими зітханнями. Мовляв, що тут зробиш, якщо люди створили новий варіант "Кайдашевої сім'ї" або "Сусідських війн", а тепер бігають та скаржаться по всіх інстанціях. Петра Левака голова охарактеризував як скандального чоловіка, який "робить із мухи слона".

- Петро здійняв бучу за стовп електроліній, який опинився на ділянці, де виділили нову дорогу, - каже Іван Романович. - Та він же всього виступає на 70 см від краю, можна при потребі і об'їхати. Викопаний басейн розміром три на чотири Безносюки вже загорнули. Дорога є - нехай робить. Але ні, він чекає, поки я це зроблю. Я ж не маю стільки коштів і можливостей, щоб робити під'їзд всім хуторянам Гути.

Кожна зі сторін цієї сусідської війни по-гутівськи стоїть на своєму. У кожного своя правда. А Петро Левак знову подав скаргу в прокуратуру…

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>