«Хочу стати на квартирний облік»

«У мене в Луцьку після закінчення інтернатури живе і працює дочка. Приписана у родичів. Нещодавно вона хотіла стати на квартирний облік, а їй відмовили. Надрукуйте, будь ласка, правила прийому на чергу, які особи мають на це право, скільки часу людина повинна бути прописана в Луцьку тощо. Дякую!»

Анастасія Давидівна,

Камінь-Каширський район, Волинська область

Головний спеціаліст відділу реєстру житлового фонду Луцької міської ради Володимир Пунтус повідомив, що під час взяття громадян на квартирний облік вони все ще керуються Постановою 1984 року. Правилами, прописаними там, передбачено, що на квартирний облік беруться громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, зокрема: проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам; хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї; проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду чи за договором найму жилого приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів; які проживають не менше 5 років за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності; які проживають у гуртожитках; які проживають в одній кімнаті по дві і більше сім’ї, незалежно від родинних відносин, або особи різної статі старші 9 років, крім подружжя (в тому числі, якщо займане ними жиле приміщення складається більш як з однієї кімнати).

На квартирний облік беруться потребуючі поліпшення житлових умов громадяни, які постійно проживають, а також прописані у даному населеному пункті. Виконавчі комітети обласних і міських рад можуть установлювати тривалість часу постійного проживання громадян у даному населеному пункті, необхідну для взяття на квартирний облік. На Волині, наприклад, ще 1985 роком встановлено, що для взяття на квартирний облік громадянин повинен постійно проживати (бути прописаним) у місті Луцьку не менше двох років, а мінімальна норма житлової площі на кожного члена сім’ї повинна складати 6 кв. метрів.

Питання взяття на квартирний облік розглядається на підставі письмового звернення (заяви). Заява підписується членами сім’ї, які разом проживають, мають самостійне право на одержання жилого приміщення і бажають разом стати на облік.

Можливо, колись у нашій державі щось таки станеться і квартири почнуть видавати тим, хто стоїть на черзі. А поки що, за словами Володимира Миколайовича, з 1994 року у Луцьку з отриманням квартир зовсім глухо. Рух є тільки серед тих, хто намагається отримати молодіжний кредит – за останні півроку на чергу стали вже 67 молодих сімей.

Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>