Циркачі вдень виступають, а ввечері уроки вчать

З подружжям Даскалів, Любов’ю та Іваном, я познайомилася після їхнього виступу на арені одного із цирків, який завітав до Луцька. Вони – заслужені артисти Молдови. Доля підготувала для них, як самі кажуть, життя на колесах. І чоловік, і жінка – майстри спорту СРСР зі стрибків на батуті. За тридцять років праці в цирку об’їздили чи не весь світ. У їхньому невеличкому вагончику є все, що необхідно для щоденного життя – ліжко, телевізор, кухня, вода. На стінах – фотографії дітей.

– За цілий рік, можливо, тиждень буваємо вдома, але після семи днів відпочинку знову хочеться на роботу, – зізнається глава сімейства.

– Мені невдовзі п’ятдесят, я вже не можу стрибати на батуті, але цирк не хочеться залишати, тому три роки тому вирішила спробувати себе в дресируванні тварин, – каже Люба. – Спочатку хотіла дресирувати собак, поросят чи кіз, але для їхнього утримання необхідно чимало місця, тому поки розпочали з котів. Зараз у нас їх п’ять: саме котів, бо кицьки більш ліниві та вередливі. Протягом року ставили з ними номер.

– Точніше, дресурою займається переважно дружина, – приєднується до розмови Іван. – У неї терпіння більше, я лише побував на перших двох репетиціях. Але коли через три-чотири місяці завітав знову, то був приємно здивований результатом.

– Усі коти такі різні, в кожного свій характер. Гоша дуже лагідний, Багір – аристократ, він акуратний, любить чистоту, тому за всіма прибирає, не терпить неприємних запахів. А от Тимоша – наймолодший, тому поки викладається під час виступу лише на п’ятдесят відсотків, хоч дуже старається, – усміхається Любов Даскал.

Більше, ніж про циркових улюбленців, подружжя Даскалів може розповідати про своїх дітей. Дочці Надії зараз двадцять сім років, шістнадцять з них вона працює в цирку акробатом і вже десять живе в Сполучених Штатах Америки. Старший син Іонел також акробат, зараз демонструє свої вміння в Туреччині. А ось найменший Сержіо лише піде до першого класу. Батьки вже помітили, що він, напевно, не продовжить їхню циркову династію.

– Діти вісімнадцять років їздили з нами по світу. Брали із собою підручники та займалися між репетиціями. Зараз щодня спілкуємося з ними по скайпу. Нізащо б не змінила це життя на колесах. Я вже без цирку не можу, – з блиском в очах зізнається заслужена артистка Молдови Любов Даскал.

Інна КУЛІНІЧ

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>