Негрів показували у зоопарках

Тільки в 1935-36 роках в Європі ліквідували останні клітки з неграми в зоопарках. До цього білі люди охоче ходили дивитися на чорних в неволі.

Приблизно з 1880-х років стали відкриватися зоопарки, які поповнювалися екзотичними тваринами з колоній. Сюди ж потрапили і негри, яких зарахували до представників найпростішої фауни. Європейці не розуміли, чим негр відрізняється від мавпи, тому нерідко, підійшовши до клітки з горилою і чорношкірим, просили наглядача зоопарку показати, хто є хто.

На початку ХХ століття негрів виставили на потіху публіці в зоопарках Базеля, Берліна, Антверпена, Лондона, Варшави, загалом 15 європейських міст. Найбільш популярними були так звані «Етнографічні села»: коли у вольєрах розміщувалися відразу кілька чорних сімей. Вони ходили там в національному одязі і вели традиційний спосіб життя – щось копали примітивними знаряддями, плели, готували їжу на вогнищі. Як правило, негри довго не жили в умовах європейських зим. Наприклад, відомо, що в зоопарку Гамбурга з 1908-го по 1912 роки в неволі померло 27 темношкірих.

До речі, негрів тримали навіть в зоопарках США, незважаючи на те, що білі там жили з ними пліч-о-пліч понад двісті років. Правда, в неволю поміщали пігмеїв (низькорослі негроїдні народи Африки), яких американські вчені вважали напівмавпами, що стоять на нижчому щаблі розвитку, ніж звичайні чорношкірі.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>