Кімнати на Світязі коштують, як апартаменти на Канарських островах

Літо в розпалі. «Підсмажені» на сонці з усіх боків знайомі приїжджають з озер-морів та діляться враженнями. За їхніми охами й ахами можна сміливо підбивати деякі підсумки.

Певно що, олігархів серед моїх знайомих немає, а тому розповідатиму про економний відпочинок. Маємо в Україні аж два моря, тож розвернутися є де. Щоправда, у кошторис обов’язково треба забивати вартість дороги – далеченько таки туди добиратися.

– Пристойні ліжка, кухня, літній душ і цивілізований унітаз – за такий відпочинок у Генічеську на березі Азовського моря я платила 35 гривень на добу з людини, – каже колега, яка щойно звідти повернулася. – Дешево і сердито, проте мені з дітьми сподобалося.

У селищі Рибачому, що біля Алушти, на самісінькому березі Чорного моря навіть в не сезон, у червні, ціни значно вищі – 50 гривень за ліжко-місце. В липні-серпні за цю ж кімнату (зі зручностями, до речі) хазяйка вже просить 100 гривень за добу. Знайомі, які щороку їздять відпочивати у віддалене тихе село Вітіно, що біля Євпаторії, звітуються:

– Світлий і чистий номер, санвузол на поверсі, завжди гаряча вода (бойлер), кухня і до моря 250 метрів коштує зараз 45 гривень з людини. У червні, вересні і того менше – 35.

Кому море не до вподоби – маємо найбільше озеро в Україні під боком – Світязь! Здається, дешево відпочивати тут нам сам Бог велів. «Аж бігом!» – іронічно й саркастично вигукують ті, хто вже там побував.

– Найдешевше місце, яке ми знайшли на Гряді, було в колишньому совдепівському продмагазині, – розказує знайома. – Вікна не відчиняються, ліжка роздовбані, з матраців з кривавими плямами сиплеться труха, у громадський туалет, що поблизу, без протигаза зайти неможливо. Води нема взагалі. За такий відпочинок підприємлива хазяйка правила… 70 гривень на добу з однієї людини.

Найпопулярніше серед відпочиваючих місце на озері – Гряда – щороку продовжує ошелешувати своїми цінами. У сезон тут просять 75 гривень за ліжко у якійсь хибарці «дядька Тома», в яке й лягати бридко! А за пристойні номери зі зручностями – від 150 гривень з людини і вище.

Чесно кажучи, такі ціни і за таку якість послуг виглядають більш ніж дикими. Особливо після того, як прочитала відгук про відпочинок на одному з Канарських островів Юлії Постоюк, надрукований у газеті «Експрес». Вона вирішила скористатися, як загалом і 80% європейців, самостійним туризмом. Тобто подорожувала без допомоги туристичних агентств. Отож, до одного із Канарських островів – Лансароте – дівчина із друзями добиралася через Польщу: спочатку автобусом Львів – Жешув, а звідти, з двома пересадками, на літаках: до Барселони і до острова. Загалом вартість дороги в один бік – 680 гривень. Оформлення шенгенської візи коштувало для дорослого 370 гривень плюс 210 за послуги візового центру. Проживання у трикімнатних апартаментах (із холодильником, плитою та посудом) готельного комплексу обійшлося у 266 євро на чотирьох у тиждень, а це по 95 гривень з людини за добу (є й дешевші пропозиції по 75 гривень). Харчувалися вони самостійно, купуючи продукти у супермаркетах. Туристка стверджує, що їй вистачало і 5 євро в день. Тож, загалом, тижневий відпочинок на узбережжі Атлантичного океану на Канарському острові Лансароте обійшовся їй приблизно у ті 2942 гривні, котрі Держкомстат наводить як середню місячну зарплату в Україні.

Мирослава КОСЬМІНА

Звичайні «апартаменти» на Світязі...

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>