Інвалід з дитинства – на всі руки майстер

Станіслав Іванович Таравський із села Довжанка Тернопільського району не має правої ноги, кисті лівої руки, а права рука сильно деформована. У 12 років, коли з товаришем пас худобу, хлопці знайшли у траві міни, і від нічого робити жбурляли їх у рів. Від вибуху, що пролунав, друг Станіслава загинув, а його самого доля покарала каліцтвом.

Хлопець однак не занепав духом. Заради додаткової копійки пас на милицях громадську худобу, сторожував у сільській раді. У 20 років відчув хист до малювання, і йому доручили оформляти плакати і агітаційні стенди. Один із пейзажів Станіслава Таравського відзначили навіть на обласному конкурсі, преміювавши 25 карбованцями.

Найбільше ж Станіслав Іванович пишається власноруч зробленим тракторцем. Його чоловік виготовив у 1979 році, начитавшись технічної літератури. Трактор з абревіатурою «ТТЗ» («Таравського тракторний завод») досі на ходу. Другий взірець подібної машинерії Таравський зробив на початку 90-х років для обласного конкурсу самодіяльної сільгосптехніки. Машина отримала призове місце і відправилася до Латвії.

Своїми золотими руками чоловік виготовив також пристрій для вичавлювання соку, кран-балку, який допомагає подавати воду до помешкання, безліч інших речей, потрібних у господарстві.

Досі на горищі хати лежить збита Станіславом Івановичем зі штахет колиска, в якій він із дружиною Іванною Степанівною виколихав сина, двох доньок, семеро онуків й одного правнука.

Світлана Клос,

Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>