Від 85 копійок до 1693 гривень коштує штамп у паспорті

Закінчився Петрівський піст – і почалася гучна весільна пора. Урочистий одяг, частування гостей, музики, різноманітні подарунки рідні, це ще не весь перелік витрат. За свідоцтво про одруження також потрібно викласти кругленьку суму. Як показує досвід – ставати на рушничок щастя вигідніше в селі.

Агентство УКРІНФОРМ провело цікавий моніторинг послуг РАЦСів у різних обласних центрах України. Виявляється, залежно від побажань клієнтів, реєстрація шлюбу у нашій державі може коштувати від 85 копійок до 1693 грн. Менше гривні вартує бланк заяви. За таку символічну ціну готові розписати лише в трьох обласних центрах – Запоріжжі, Луганську та Херсоні. Не буде ні віршованих вітань, ні маршу Мендельсона: лише штамп у паспортах та документ про реєстрацію шлюбу. Неурочистий шлюб в центральному РАЦСі Чернівців коштує 20-30 грн, у  Полтаві – 52 грн. Точнісінько таку ж послугу, але вже за 150-180 грн, нададуть у Луцьку, Донецьку, Миколаєві, Сумах та Івано-Франківську. Найдорожча реєстрація шлюбу у Львові – 351 грн. Проте більшість наречених таки обирають урочисту церемонію. Ціни на неї теж суттєво різняться – залежно від регіону, набору послуг і часу проведення весільного обряду (будні чи вихідні, магнітофонна музика чи живий спів тощо). Найнижчі розцінки на одруження за помпезним сценарієм пропонуються у РАЦСах Черкас – 116 грн, Тернополя – 150 (у будні) і Полтави – 190 грн. Від 600 до 750 грн треба заплатити у Львові, Дніпропетровську і Запоріжжі. У Луцьку урочисті церемонії проходять лише в суботу та неділю і коштують 780 гривень. Найдорожче платять, щоб стати на весільний рушник, у Луганську – аж 1693 грн. Така фантастична сума з’явилася після того, як у Центральному палаці урочистих подій зробили ремонт.
У селах функції працівників РАЦСів найчастіше виконують секретарі сільських рад. Зрозуміло, що розцінки тут набагато скромніші за міські. Найбільше мене здивували у Мирненській сільській раді Горохівського району – одружитися в них можна лише за… 85 копійок. Все решта: щирі побажання, хоч і без маршу Мендельсона, – безкоштовно. У Кортелісівській сільській раді Ратнівського району за урочисту реєстрацію шлюбу беруть 50 гривень. А от у П’ятиднівській сільській раді Володимир-Волинського району таку суму потрібно сплатити за просту процедуру розпису, а урочиста ж коштує 150 гривень. Тут і вишитий рушник під ноги, і пісні-вітання працівників культури. Як повідомила сільський голова Алла Куницька, минулого року лише три пари урочисто розписувалися.
Чому ж так різняться ціни на укладення шлюбу? Як пояснюють фахівці, такі «весільні» розцінки в Україні регулюються положенням «Про порядок надання платних послуг відділами державної реєстрації актів цивільного стану», де вказаний перелік послуг, а головні управління юстиції в областях розробляють свої тарифи відповідно до кількості населення у містах, до середньостатистичної заробітної плати в регіоні, до тривалості робочого дня і навантаження спеціалістів РАЦСів. А у селах розцінки за документування стосунків визначають депутати на сесії сільської ради.
Руслана ТАТАРИН

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>