Гине риба у Турії

А вода у річці – із жирними плямами й смердить

До редакції ще тиждень тому зателефонувала із Личин Камінь-Каширського району друг газети, місцева поетеса Наталія Лабнюк і повідомила, що в їхньому селі в річці Турії масово гине риба. Притому на поверхню поспливали великі лини та п’ятикілограмові щуки. Люди стурбовані, чи можна в річці купатися, адже ніхто їх про це не повідомляв.

Як підтвердив Личинський сільський голова Валерій Дунайчук, риба і справді в річці плавала догори животами. Він чув, що в інших селах, через які протікає річка, їздили якісь люди катером і казали, що купатися не можна, однак в Личинах про заборону не оголошували. Валерій Савович стверджує, що вже кілька років тому подібна ситуація була. Тоді винних знайшли аж у Ковелі: причиною лиха стали викиди забрудненої води в річку.
У прес-службі державної екологічної інспекції у Волинській області повідомили, що «державна екологічна інспекція спільно з працівниками Волиньдержрибохорони провели візуальне обстеження річки Турії від Ковеля до села Гішин. В районі села Бахів (нижче скиду стічних вод Ковельського управління водоканалізаційного господарства) виявлено на поверхні білувату жирну пляму. В повітрі відчувався неприємний запах. З місця були відібрані проби води із річки Турія. Встановлено погіршення гідрохімічних показників води, яке спричинене в першу чергу аномально високою температурою. Наявність у воді високого вмісту амонію сольового, нітритів, низький рівень розчиненого кисню свідчить про органічне забруднення річки та процеси розкладу органічної речовини у воді. Створена комісія за участю представників держекоінспекції, Волиньдержрибохорони, санітарно-епідеміологічної служби, Ковельської міськради, ветеринарної служби. Буде проведено обстеження русла річки Турія для виявлення можливого несанкціонованого скиду стічних вод та місць захаращення русла.
Свій негативний вплив на річку Турію, нижче очисних споруд, створює Ковельське управління водоканалізаційного господарства, у стічних водах якого  встановлено перевищення гранично допустимих скидів стічних вод по амонію сольовому в 2,7 разу, по нітритах – у 2,5 разу. До Ковельського УВКГ будуть вжиті санкції, передбачені чинним законодавством.  Біля села Гішин ознаки органічного забруднення річки Турія зникають. Високий вміст заліза може виникнути внаслідок характерного для Волині високого вмісту його у грунтових водах та попадання їх у річку Турія».
Однак місцеві переконані, що в річку викинули якусь гидоту. Наприклад, настоятель стародавньої Милецької обителі архімандрит Леонтій сказав, що минулого тижня з річки так несло смородом, що у келіях довелося зачиняти вікна. А на поверхні води були жирні плями. Це підтвердила і Марія Тищук, Соколищенський сільський голова Старовижівського району.  Вона сказала, що риба в Турії біля сіл Мильці та Підсинівка кілька днів плавала догори животами. На воді – і зараз бруд (у чому пересвідчилися і ми, побувавши на території Соколищенської сільської ради – авт.).
– Люди роками тут живуть, але жирні плями на воді почали з’являтися кілька літ поспіль. І риба так масового гинути також, – розповідає Марія Федорівна. – Притому дві дитини покупалися – і в них відразу з’явилися на тілі прищі. Одна жінка зайшла в річку – постільки на ногах висипало. Від чого це? Ніхто не вірить у гниття водоростей, у те, що впливає спека. Не раз було жарке літо, люди живуть тут десятиліттями, але так не смерділо. До речі, риба, я вже спостерігала років чотири, гинула і у березні. Прикро, що ніхто не попереджає, чи можна купатися в річці чи ні. Ми б зібрали схід селян і роз’яснили ситуацію. А так виходить: щось є, а люди конкретно ні про що не знають.
Дехто із селян приморену велику рибу виловлював. Напрошується питання: для чого і чи не потрапить вона у сушеному вигляді на ринки?
Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>