Чи врятують карпатських буйволів від вимирання?

Кажуть, що буйволи на Закарпаття потрапили ще за часів хана Батия у ХIII столітті. Однак нині їх поголів'я масово пускають під ніж.

Старожили кажуть, що буйволів випасали на болотистій місцевості. Однак, коли провели меліоративні роботи і землі осушили, екзотичні велетні почали хворіти, пропадати. Тож з двохсот тварин у селі лишилося кілька особин. Здавалося б, от і прийшов час, коли буйволи зникнуть. Однак…

Знайшлися люди, які хочуть їх зберегти. Про користь молока буйволиць і пишуть багато, і знають всі. Воно виводить з організму радіонукліди, лікує виразку шлунка, солі кальцію зміцнюють серце, імунну систему, запобігають туберкульозу, лейкозу та іншим хворобам. Тож попит на такий продукт є, хоч літр молока коштує аж… 20 гривень.

- Зберегти карпатських буйволів взявся… німець. Мішель Якобі, який зібрав кошти і як волонтер приїхав у нашу державу, щоб збільшити поголів'я, - розповідає Ігор Волощук, ветлікар та один із засновників громадської організації "Салдобош". - До нас приєднався ще один співзасновник Валерій Бовт. Попит на продукцію є. Наприклад, молоко купують наші місцеві санаторії, приватні особи, які до нас телефонують і замовляють його. Та й сир моцарелла (ми його готуємо) продаємо по 200 гривень за кілограм під замовлення в Київ. Там його перепродують вже по чотириста.

- Справжня моцарелла - з буйволячого молока?

- Так. Якщо це українська, то виготовлена із коров'ячого молока. Привозять італійську моцареллу (там вирощують буйволів масово, правда інших порід). А ще в лідерах по вигодовуванню цієї худоби - Болгарія. А також Румунія (в цій країні теж карпатська порода). І без підтримки держави, навіть за кошти волонтерів чи місцевих фермерів, їх не зберегти. Адже буйволиця сьогодні коштує дві тисячі євро. Теля - 500 євро.

Проект, який втілили в життя волонтери з Німеччини з допомогою наших фермерів, підтримали і в інших селах. Тож є сподівання, що давня порода карпатських буйволів таки не зникне з лиця землі. Але чи надовго вистачить терпіння й наполегливості ентузіастам?

Марія ДУБУК,

Закарпатська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>