Григорій Богослов: як нам спастися

Кожен з нас раніше чи пізніше задумується про кінець земного життя: а що далі? Той, хто вірує в Бога, вірує в життя вічне – Царство Боже. А як його удостоїтися? Святий Григорій Богослов, великий достойник Господа нашого, напоучує православних, яким чином можна його заслужити. Ось короткі витяги з його настанов «Тим, хто хоче спастися».

«…Бога май за початок і кінець будь-якого діла. Намагайся розпізнавати всі вчинки доброчесних. Погано жити в бідності, але ще гірше розбагатіти неправедно. Роблячи добро, думай, що прямуєш до Бога. Милості Божої шукай для себе через милість до ближніх. Володій тілом і впокорюй його якомога краще. Спиняй гнів, щоб не втрачати розум. Стримуй око, і язик хай знає міру. Вуха нехай будуть замкнені ключем, і не насолоджуйся сміхом.

Світильником всього свого життя визнавай розум. Все розумій, але роби те, що дозволено робити. Знай, що ти сам подорожній, – і поважай подорожніх. Під час вдалого плавання найбільше пам’ятай про бурю. Що дається від Бога, слід приймати з подякою. Краще покарання від праведного, аніж честь від порочного. При дверях у мудрих перебувай повсякчас, а в багачів не стій ніколи. Дрібниці важливі, якщо творять велике. Спиняй своє нахабство – і будеш великим мудрецем. Бережи сам себе, а з падіння інших не насміхайся. Недобре збуджувати до себе заздрість, але велика ганьба – коли сам заздриш. В жертву Богові перш за все інше принось душу. О, якби хто дотримувався всього цього – він спасенний!»

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>