Загадка старовинного герба

У фондах і експозиції Володимир-Волинського історичного музею зберігається понад 17 тисяч експонатів. Серед артефактів є могильна плита, вік якої нараховує понад 300 років.

На надгробку зображено лисицю, а внизу – стріла із двома перетинками. На жаль, напис, зроблений на плиті, зберігся слабо, вдається прочитати лише ім’я Пьотр і дату 1682 р.

Якщо досліджувати гербівник шляхетських польських родів, стає зрозумілим, що лисицю зображували на багатьох фамільних гербах XVІІ століття, зокрема і на гербі родини Сапіг. Історія цього герба досить цікава, її коріння сягає ХІ ст. У 1058 році польський король Казимир Справедливий нагородив пращура Сапіг за участь у битві проти племені ятвягів. Невеличкий загін, очолюваний Сапігою, потрапив в оточення ворога. Винахідливий чоловік запалив списа, вмоченого в сірку, і кинув догори. Цим він сигналізував бойовим побратимам про місце свого знаходження і дочекався підмоги. Так був врятований загін і його очільник. За сміливість король нагородив Сапігу цим гербом, де, власне, і зображено спис.

Рід Сапіг – білорусько-литовського походження, його представники займали високі військово-політичні пости у Великому Князівстві Литовському, а в XVІ-XVІІІ століттях – у Речі Посполитій. Сапіги володіли маєтками та землями, зокрема, і на Підляшші, де здавна проживало чимало українців.

Історія зберегла ім’я Івана Сапіги, який жив наприкінці XV – у XVІ століттях, був писарем і маршалком Великого Князівства Литовського, Лева Сапіги (у XVІ-XVІІ століттях), був гетьманом великого Князівства Литовського, а ось Лев-Казимир із роду Сапіг прославився тим, що воював проти військ Богдана Хмельницького. Вже у ХІХ столітті Адам Сапіга виступав за автономію Галичини.

У XVІ-XVІІІ століттях – у час, коли Сапіги займали високі державні посади, Володимирщина була під владою Польщі, й одна з гілок цього роду пустила своє коріння на волинських землях.

Богдан Янович,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>