Скільки коштів надійшло на Волинь?

«У ЗМІ чимало пишуть про дотації, які виплачуватимуть за вигодовування молодняка великої рогатої худоби. Цікаво, чи надходять вже ці кошти? І як наша область виглядає на фоні інших?»

Лариса Гринчук, Ковельський район, Волинська область

– Державна дотація виплачується з державного бюджету згідно постанови Кабміну №342 вперше, – розповіла Людмила Петриканин, заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації. – Це важлива програма, адже саме вона спонукала селян провести ідентифікацію молодняка, і ми сьогодні знаємо, скільки в області утримується телят по вікових категоріях. Вже обліковано 14 тисяч телят від народження до 11-місячного віку. Хоча, згідно постанови, дотація виплачується на молодняк від трьох місяців. А таких – більше 12 тисяч голів. Які райони спрацювали з цього питання найкраще, залежить від місцевої влади, а особливо – від сільських голів. Бо вони ведуть погосподарський облік, за сприяння керівників громади можна багато справ вирішити. Наприклад, у Боратині Луцького району сільський голова навіть допомагав селянам відкривати карткові рахунки. Тобто від того, як швидко спрацює голова, залежатиме, наскільки оперативно сформують реєстр, і лишень після того селянин отримає очікувані кошти. Станом на 8 червня у профільне міністерство Волинь вже подала дані майже на 600 телят. Через півтора тижня область отримала 263 тисячі гривень, які вже надійшли на картки селян. Зараз збираємо відомості на 6,8 тисячі телят. Ми перші в Україні за показниками по цій програмі, бо в нас на 60 відсотків ідентифікованої худоби оформлено документи на дотацію. Загальний ресурс на одне теля – 750 гривень, а це непогана підтримка для селянина. Програма стимулює господарів утримувати худобу. Якщо не на молоко, то на м’ясо, якого, безперечно, в області побільшає.

Марія ДУБУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>