Вітряк може забезпечувати енергією будинок

Переконаний хмельницький аматор-винахідникУкраїнці по-різному вирішують проблему власної енергетичної незалежності. Хтось відмовляється від використання газу і заготовляє дрова. Хтось утеплює помешкання і переробляє опалення. Житель села Масівці Хмельницького району Анатолій Мельников сконструював і встановив у себе в садку вітрогенератор. Таким чином подільський майстер збирається рятуватися від енергетичної кризи. Ця міні-електростанція допоможе зекономити чимало коштів.

Здавна люди намагалися спіймати вітер. Його сила рухала древні кораблі та крила млинів. Після винайдення парового двигуна про цю дармову енергію забули. Але запаси вугілля та газу вичерпуються, а вітер буде завжди. Сьогодні знову настав час вітроенергетики, переконаний Анатолій Мельников. Хоча за фахом він історик, у 1990 році закінчив Кам’янець-Подільський педагогічний інститут, але за своїми технічними розробками – інженер-конструктор.

З дитинства зацікавився історією винаходів. Пам’ятає, як удосконалив звичайну електричну праску. Після інституту працював у школі, науковим співробітником у краєзнавчому музеї і ретельно займався самоосвітою. Перечитав гори технічної літератури, збирав матеріали та різноманітну інформацію, робив власні розрахунки.

– Це тільки на перший погляд здається, що тут немає нічого складного, – розповідає сільський майстер. – Але довелося повозитися, доки зробив саме цей варіант. Витратив чотири роки життя і чимало коштів. Пристрій ще можна удосконалювати. Діаметр колеса – шість метрів, загальна висота вітряка – 15 метрів. В нашій місцевості генератор здатен виробляти чотири кіловати енергії за годину. Необхідна швидкість вітру – три метри за секунду. Звичайно, можна наростити потужність, але потрібно піднімати колесо ще вище. Хоча це вже стає небезпечним, бо сильна буря переверне генератор.

За словами Анатолія Мельникова, енергії вітряка достатньо для опалення власного будинку. Просто не вистачає коштів, щоб завершити його монтаж і запустити в дію. Винахідник розповідає, що чимало ентузіастів цікавляться ним, приїжджають з різних регіонів – і він нікому не відмовляє у консультації. В рідному селі Масівці конструктора сприймають скептично. Але головне, що дружина Майя Станіславівна підтримує незвичайне захоплення свого чоловіка.

***

Оригінальним вітряком-міні-електростанцією місцевого ентузіаста зацікавилися інженери та науковці. У перспективі планують зробити ефективний модуль потужністю до 20 кіловат-годин, повідомили у Хмельницькому центрі науково-технічної та економічної інформації. Він зможе забезпечувати садибу світлом, давати струм для водокачки та домашньої майстерні, кип’ятити воду, обігрівати будинок. При цьому не повинен дорого коштувати, і його можна було б випускати на одному з промислових підприємств області. Автор заклав чимало оригінальних ідей, завдяки яким агрегат максимально адаптований до місцевих умов.

Кость ГАРБАРЧУК,

Хмельницька область

Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>