Цивілізація

Старенька Юстина сиділа на лавці біля воріт, виглядаючи з паші череду, яка чомусь припізнялась. Тут же-таки об’явилась і невгамовна сусідка Дунька, яка все про всіх знала і не могла ніколи змовчати.

А так як язик у неї був точно без кісток, то й працював він безупинно: таке собі РАТАУ. Так було й нині.

Саме на той час вулицею пройшла молоденька жіночка. Ще й не дуже язик повернеться сказати «жінка»: худесеньке, дрібнесеньке, але черевце гарбузиком видавало – при надії.

– Доброго дня! На сонечку грієтесь?

– Здорова будь, доню, гріємось, – привітно відказала бабця Юстина.

Ото й усієї мови було, а Дуньці немов заціпило.

– Ти чого, мов ошелешена?

– Та глянь же: всього місяць після весілля, а вона вже от-от розв’яжеться!

– Правильно мої онуки кажуть: темнота ти дрімуча, Дунько! Чи, може, й справді на сонці перегрілась? Зараз же навіть курчат лампою висиджують. А дівчата, думаєш, дурні, – носить, як ми колись, по дев’ять місяців? Видно, лампою погріють, і через два місяці після весілля – родини! Це тобі не що-небудь, а цивілізація, о!

 

 

 Чарівна гілочка

Стомлені багаторічною ходою ноги безшумно дріботіли долівкою, а на столі, як гриби після дощу, один за одним виростали миски-полумиски зі звабливими наїдками, що так і просяться до рота. Але насамперед – молитва.

Настаравшись із ложками, що аж чуби повпрівали, правнучата розімліло чекали на солодке, розглядаючи при цьому хатній скарб.

– Бабуню, а що то за гілочка на покуті?

– О, то засторога від злодіїв! – таємничо пояснила бабця Юстина.

– А що вона заговорена?

– Ще й як! От прийде до хати злодій (тьху-тьху, не приведи, Господи) та стане красти: все-все винесе, а от гілочку не зачепить!

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>