Храмові у Хорлупах – 130 літ

У липні храмові Святого Василія у селі Хорлупи Ківерцівського району виповниться 130 років. Місцеві старожили з гордістю посилаються на невідомого літописця, котрий великими літерами записав усередині дзвіниці, що споруду завершено 1882 року, у липні.

Як і годиться, церкву старанно відремонтували, пофарбували восени минулого року і стала вона ще величнішою, неначе писанка…

Збереглися й рештки церковно-парафіяльної школи (1913 р.) та колись плодоносного саду біля неї. Зауважимо й таке: здавна мальовниче містечко Хорлупи стояло на перетині шляху від Олики до Луцька. 1574 року йому надане Магдебурзьке право. Свого часу у Хорлупах височів оборонний замок із гарматами. Повновода річка Конопелька обертала колесо водяного млина.

Донині радує людей «маленька річка і жита на горбистих полях» (слова поета, уродженця села), а з весни 1998 року – перший в області український сільський фестиваль народного гумору «Приймацька січ». А шкільний музей зустрічає гостей неповторною галереєю іменних вишиваних рушників.

Юрій МИРОНЮК, Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>