Іза виживає за рахунок лози

Такого різноманіття виробів із лози як у селі Іза Хустського району на Закарпатті ви більше ніде в Україні не побачите, адже цим давнім ремеслом тут займається 80 відсотків населення.

- Ще наші діди-прапрадіди мали хист до цього давнього ремесла, - розповідає секретар сільської ради Ольга Пасулька. - Після Другої світової війни на цій території утворилося два колгоспи. Вже тоді люди здавали в цех свої вироби, і керівництво господарства знаходило збут. Однак нині ситуація дещо інша: селянам самим треба знаходити ринки збуту.

Хто спритніший, знаходить собі покупців не тільки по всій Україні, але і в інших державах - Росії, Польщі, Словаччині, Угорщині. Купують плетені меблі й закарпатські санаторії. Багато виробів продають обабіч доріг. Центральна вулиця в Ізі також нагадує музей - чого тут тільки немає!

- У лозоплетінні багато ручної роботи, - продовжує секретар сільської ради. - Хоч люди і мають спеціальні станки для обробки сировини, але чистять лозу здебільшого вручну. Та й лаків треба нанюхатися, адже їх також купують для обробки виробів. Але де люди дінуться, із цього родини виживають.

В Ізі чимало доглянутих осель. Люди роблять ремонти, замінюють огорожі саме за рахунок кровно зароблених коштів. В сільській раді стверджують: плетуть усі. Василь Чохняй, Михайло Кашков, Марія Пасулька та інші ізівські майстри знані не тільки в Україні. Наприклад, перший з них навіть неодноразово брав участь у всесвітніх фестивалях з лозоплетіння. У 2008 році у Польщі Василь Васильович посів четверте місце. Його роботи купували народні артисти України, відомі співаки Володимир Гришко та Іван Попович. Плели в родині Чохняїв ще діди-прадіди, потім батьки. Нині допомагає господареві його дружина Наталія. На запитання, чому не збуває на центральній вулиці, як це роблять інші, відповів:

- А там не завжди стоять ті, хто плете. В основному, це перекупники. Бо якщо сам станеш продавати, тоді чи буде час займатися ремеслом?

Марія ДУБУК,

Закарпатська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>