Мертві бджоли не гудуть, але лікують

Тетяна Герасимчук із села Тріскині Сарненського району - одна із тих, хто тривалий час займається справою, яка традиційно вважається чоловічою.

- Бджільництвом захопилася, можна сказати, випадково: усе розпочиналося з парників, у яких вирощували огірки, а для їхнього запилення потрібні були бджоли, - розповідає Тетяна Іванівна. - Купували для цього бджолину сім'ю, але вона в нас завжди пропадала. Та якось одна перезимувала. Ось так з того часу й зайнялася бджільництвом, а тепер маємо уже 22 сім'ї.

Тетяна Іванівна розповідає про деякі нюанси бджільництва. Виявляється, аби позбутися зайвих ротів, на зиму бджоли майже усіх трутнів із вуликів викидають.

- Ми уже знаємо, коли бджоли мають роїтися - вони дуже гудуть, - продовжує бджолярка. - Ось тоді їх треба біля вулика "пасти", щоб не втекли. Важливо, де матка сяде, бо біля неї відразу і бджоли сідають. Їх треба забрати обережно черпаком і відправити до спеціальної роївні. Головне, матку відправити, а за нею всі полетять.

Тепер у сім'ї Герасимчуків тепличним рослинництвом не займаються, а лише бджолярством. Мед відразу розкуповують, бо знають, що тут він завжди смачний, корисний, без "добавок".

Простудними хворобами у їхній родині, каже Тетяна Іванівна, фактично не хворіють. Бджільництво, на її думку, дуже корисне заняття, а про мед і говорити нічого. А ще жінка розповіла про ліки, які робить із продуктів бджільництва.

- Збираю навесні підмор (мертві бджілки), просушую їх і роблю настоянку. Одну третю частину літрової банки заповнюю підмором і заливаю його повністю горілкою. Настоюється десять днів. Така настоянка дуже корисна при болях у ногах, спині. А от ліки із прополісу незамінні від кашлю й ангіни. Для цього беру прополіс, заливаю його горілкою (одна частина прополісу і дві частини горілки). Настоюється десять днів. У кінці травня збираю зелені соснові шишки (не менше три-чотири трилітрових банки), які засипаю цукром. Коли вони добре настояться, зливаю той сік. А тоді змішую дві частини соку і одну частину прополісу. Дітей ніколи таблетками не лікувала, а давала по чайній ложечці три рази в день.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>