Берег лівий, берег правий сполучає переправа

У поліських районах ще збереглися несподівані, навіть екзотичні родзинки, які можна побачити тільки в кіно. Ми вже розповідали про вузькоколійну залізницю Антонівка-Зарічне протяжністю 104 кілометри. Місцеві жителі називають її "дорогою життя". На цій трасі на перегоні Біле-Млинок зберігся найбільший дерев'яний залізничний міст в Україні - 153 метри. А зовсім поряд, в мальовничому урочищі Майдан, є ще одна диковинка - поромна переправа через річку Стир.

Щоб полегшити собі життя і скоротити шлях, адже найближчий автомобільний міст за 50 кілометрів, місцеві жителі зробили пором. Таким чином з'єднали два райони: Володимирецький та Зарічненський. Разом з лісничим Телковицького лісництва Валентином Бондарем, який зголосився стати нашим провідником, їдемо піщаною дорогою. Вона приводить нас до берега Стиру. Тут вузьке місце і зручні під'їзди. Зовсім поряд відоме в цих краях село Борова. Тут здавна працює ринок, куди з'їжджаються люди машинами, тракторами, підводами з навколишніх населених пунктів. Їх усіх виручає ця переправа.

На стовпі прибита дошка з номерами телефонів, за якими можна викликати поромника. За кілька хвилин на мопеді під'їхав хлопчина, Сергій Калюта - цьогорічний випускник школи із села Млинок. Він переправляє пором на правий берег, і ми заїжджаємо на нього УАЗом. Дерев'яний настил тримається на металевих бочках. Конструкція може витримати шість тонн. Переправа відбувається за допомогою сталевого троса, натягнутого між двома берегами річки. Лише п'ять хвилин - і ми вже в сусідньому Зарічненському районі.

Юний поромник каже, що за день буває шість-сім машин, з десяток підвод. Цей давній і перевірений століттями спосіб переправи простий і зручний. Люди звикли ним користуватися і добре розуміють - їм ніхто не збудує в поліській глибинці міст через Стир. Тому триває сезон з ранньої весни і до морозів, аж доки не замерзне річка.

Кость ГАРБАРЧУК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>