Чому дітям війни не повертають кошти за рішенням суду?

Я, як дитина війни, подавав на суд про повернення надбавки і виграв. Мені видали виконавчий лист, а виконавча служба його затвердила. А в Пенсійному фонді, куди звернувся, розвели руками: мовляв, грошей немає і невідомо, коли вони виплачуватимуться. Хоча мені вже 70 років і я можу померти, так і не дочекавшись їх. Навіщо тоді потрібна взагалі виконавча служба, якщо вона не давить на виконання рішення суду? Спробувала б звичайна людина щось не сплатити – за кілька днів би вже арештували майно!

Петро Васильович, Сарненський район, Рівненська область

До речі, подібне питання – суд виграли, а грошей не повертають – турбує багатьох пенсіонерів. Неодноразово чула й про звинувачення виконавчої служби у бездіяльності. У чому ж справа, вирішила поцікавитися у працівників виконавчої служби.

Виявляється, усе залежить від характеру рішення, яке виносить суд: стягнути примусово чи зобов’язати виконати. У справах «Діти війни проти Пенсійного фонду» – суд лише зобов’язує виконати. Тобто, якщо виноситься рішення, скажімо, стягнути кошти із підприємства – виконавча служба перевіряє стан рахунку цієї фірми, її майно і арештовує це все до остаточного погашення боргу. А от рішення зобов’язального характеру виконується в зовсім інший спосіб. Виконавча служба зобов’язує боржника, у даному випадку Пенсійний фонд, сплатити необхідні кошти. І що може зробити виконавча служба далі, якщо у фонду є поважна причина, по якій він і досі не виплатив пенсіонеру його призначені законом гроші. Адже у довідці, яка надходить з пенсійного, чорним по білому написано, що держава не передбачила кошти на саме такі виплати. Арештувати майно Пенсійного фонду, щоб потім жоден пенсіонер в країні не отримав пенсії взагалі – абсурд, виконувати який не змусить жоден суддя.

Отож, поки на рівні держави не буде вирішена процедура повернення грошей дітям війни – ситуація залишиться незмінною.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Один коментар до Чому дітям війни не повертають кошти за рішенням суду?

  1. Мда уж….

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>