«Вам, пані, човен чи підводу?»

Відпочиваючі залюбки подорожують кіньми та роверами

Микола Грецький – інженер з техніки безпеки та охорони праці санаторію матері та дитини «Пролісок», що в селі Грем’яче Ківерцівського району. Окрім своїх професійних обов’язків, він ще й керує місцевим екологічним центром. До того ж, досить успішно.

Хто не приїжджає у «Пролісок», обов’язково відвідує зоологічний куточок. Особливо до вподоби він малечі, яка тут відпочиває з мамами.

– У 2004 році науковим центром заповідної справи міста Києва при фінансовій підтримці Франкфуртського зоологічного товариства Німеччини (одне з найстаріших у Європі, йому виповнилося 150 років) було засновано екологічний центр і створено першу екологічну стежку в «Проліску». До речі, це перший приклад в Україні співпраці оздоровниці з науковим центром, – розповідає Микола Дорофійович. – Робота мені подобається. А сам зоологічний куточок – це вже як хобі. Директор санаторію Валентина Іванівна Касарда всіляко підтримує наші починання. Адже відпочиваючі не тільки покращують тут своє самопочуття, лікуються, але й можуть для себе відкрити Волинь туристичну, беруть участь у різних природоохоронних акціях. Хто любить мандрувати пішки, може вирушити з провідником у трикілометрову подорож над річкою Путилівкою. А які гарні Горинські крутосхили! Хто бажає покрутити педалі велосипеда, будь ласка, є пункт прокату, – і гайда по лісових стежках!

Чимало відпочиваючих обирають кінні маршрути на підводах. Вороних утримують працівники санаторію, тож люб’язно надають їх для подорожей. Задовольнять тут і любителів водних прогулянок (для цього закупили сім надувних човнів). Розроблено маршрут річкою Путилівкою, яка простяглася аж на 57 кілометрів. За цілий день можна пропливти 14 кілометрів. Але він для відчайдухів! Можна подолати шлях і наполовину. Як кажуть, аби клієнт був задоволений.

– А подивитися в нас таки є що, – продовжує Микола Грецький, який і сам закоханий у природу. – Росте 19 видів рослин, що занесені до Червоної Книги України. Один вид – у Європейському Червоному списку. Тобто флора у нас досить багата. Як і фауна. По водному сплаву можна побачити не тільки рослини, які охороняються, але і тварин. Наприклад, норку європейську. Багато є бобрів, диких кабанів, навіть лосів. Не дарма в минулому м’ясо звірини із Цуманської пущі поставляли до столу вінценосних осіб. Крім того, в наших лісах зустрічається аж до 45 видів птахів!

– А який відпочинок взимку може запропонувати ваш центр?

– Знайшли вихід. Подорож кіньми на санях. І до речі, це людям подобається. Особливо тим, хто мешкає на Сході України, у великих містах.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>