На Світязі вирішують проблему сміття

Наша газета вже неодноразово писала про проблему зі сміттям біля озера Світязь. Сьогодні у краї її намагаються вирішити, запровадивши роздільний збір відходів. Як сказав перший заступник Шацької райдержадміністрації Віктор Плейтух, над цим питанням працювали не один рік. Адже за сезон біля відомого на всю Україну озера відпочиває понад 120 тисяч осіб. Полігон твердих побутових відходів заповнюється швидко, тож його цього року реконструювали за кошти Шацької селищної ради та Волинського обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, збільшивши потужність на 12 тисяч метрів кубічних.

– Основна сміттєва маса – це пластик, який займає досить багато місця, і полігон ним швидко заповнюється, – розповідає Віктор Павлович. – А що таке пластикові пляшки? Це сировина для переробки. Тож ще раніше місцеві підприємці пробували їх збирати, однак ідея зазнала краху, бо невчасно непотріб вивозився, порожня тара накопичувалася на базах відпочинку.

– А як Ви ставитеся до встановлення контейнерів у селах?

– Негативно. Контейнери і баки виправдані у містах. У селах, де люди відпочивають, їх недоцільно встановлювати, бо з них смердить, там можуть збиратися собаки. Найкраще – це великі мішки, куди можна кидати відходи. Так роблять у Польщі, так робили і ми. І люди до цього звикли. Наприклад, у селі Світязь кілька років поспіль власники 170 садиб, які приймають відпочиваючих, задоволені, що сміття збирають у мішки. З них не смердить, бо щодень їх вивозять на полігон. Однак ще кращий вихід – це роздільне збирання сміття. Тому цього року ми співпрацювали з волинським представництвом державного підприємства «Укрекоресурси», яке виділило для урочища Гряда 26 контейнерів для пластикової тари. Коменданти про нововведення знають. Минулого року реформували наше комунальне підприємство. І тепер обов’язки зі складування відходів, їх вивезення покладені на будинок управління урочища. Тож воно й займається питаннями збору пластику. Є підприємець, який має прес. Він ці пляшки забирає і спресовує, щоб зменшити їх об’єм. Він дбатиме і про ринки збуту продукції. Таким чином нам вдасться розвантажити від сміття полігон твердих побутових відходів. Це велика економічна вигода. Думаю, що за роздільним сміттям – майбутнє. А якщо в нашій державі ще й масово його перероблятимуть, то ми очистимо наші міста, села, ліси і озера від бруду.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>