Американські професори викладають для волинських студентів

Нині у розпалі вступна кампанія. Поряд з державними вищими навчальними закладами, популярністю користуються й приватні. Луцький гуманітарний університет був заснований у 1998 році. Розмовляючи з його ректором Андрієм Журавльовим, поцікавились, чим сьогодні живе цей вуз.

– Андрію Андрійовичу, минуло уже 14 років від моменту першого дзвінка у вашому вузі. Чи виправдалися ваші сподівання?

– Коли створював університет, вважав, що майбутнє за приватними ВНЗ. Сьогодні я тієї ж думки. Ми довели свою спроможність високоякісно готувати фахівців у сфері економіки і журналістики, про що свідчить ІІІ-ІV рівень державної акредитації. Наш університет сприймають, з ним рахуються і поважають, чим я, безумовно, задоволений. Приватні університети в усьому світі вважаються найбільш престижними. Відомі усім Гарвардський, Єльський, Прінстонський університети ще сотні років тому були приватними. У сусідній Польщі вже сімдесят відсотків вищих навчальних закладів є приватними.

– У чому ексклюзив освітніх послуг, які надає ваш навчальний заклад?

– Коли в 1998 році ми здійснили перший набір за спеціальностями «Міжнародна економіка», «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» та «Журналістика», всі вони були ексклюзивними, як і спеціальність «Економічна кібернетика», яку ми ліцензували в 2003 році. Але з часом перших три спеціальності запровадили у себе й інші волинські ВНЗ. Тому, якщо говорити про напрямки підготовки, ексклюзив – річ тимчасова. Завжди знайдеться хтось, хто щось у тебе рано чи пізно запозичить. Але з іншого боку, це спонукає університети до змагання, від якого виграють студенти. Наші викладачі широко використовують найсучасніші освітні технології із застосуванням широкого спектру технічних засобів, проводять рольові ігри, дискусії та тренінги, що робить заняття цікавими і зрозумілими. Нашим студентам читають лекції американські професори не лише в аудиторіях, а й в режимі он-лайн прямо з-за океану. Студенти займаються в хореографічній, вокальній та драматичній студіях, проводять дискотеки, їздять на екскурсії містами України.

– Не всі знають, що це за спеціальність «Економічна кібернетика»?

– Ця назва багатьох відлякує, але даремно. Цей напрямок підготовки дає чудову можливість оволодіти не лише знаннями в галузі комп’ютерних технологій, а й ефективно використовувати їх у розв’язанні економічних завдань. Іншими словами, це програміст і економіст.

– Як уживаються в Луцьку з погляду конкурентоспроможності два виші, котрі готують фахівців із журналістики?

– Конкурувати з нами почали порівняно недавно. Але і до цього часу ми є єдиним університетом на Волині, який здійснює підготовку не лише бакалаврів, спеціалістів, а й магістрів з журналістики.

– На скільки затребувані ваші випускники на нинішньому ринку праці?

– Успіх у працевлаштуванні залежить насамперед від особистості студента, від його цілеспрямованості, наполегливості, працьовитості. Зазвичай, значна частина наших студентів працевлаштовується вже на третьому курсі. Вони успішно поєднують навчання за індивідуальним планом з роботою. Багато наших випускників працюють на Волинському телебаченні, на радіо, в газетах, в банках, започатковують власний бізнес.

– Під час проходження цьогорічного ЗНО багато випускників не набрало необхідної кількості балів. Що їм робити?

– Я пораджу їм прийти в приймальну комісію нашого університету. Думаю, ми зможемо їм допомогти не втратити рік. Адже для них у нас створена спеціальна програма.

Ольга ЦЕЦЕВИЧ,

м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>