Скільки коштуватиме навчання у вузах?

Як і прогнозувалося, кількість випускників у цьому році збільшилася приблизно на третину – із 192 тисяч минулорічних до 316 тисяч. Тобто вузи вже полегшено зітхнули і готуються другого липня гостинно відчинити двері перед абітурієнтами.

Хоч і запевняв голова комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Максим Луцький, що у 2012 році вузи не підніматимуть вартість навчання – усі його послухали, але зробили по-своєму. Скажімо, шалено дорогий Київський національний університет ім. Шевченка підняв на 1300 гривень вартість навчання на всіх інженерно-технічних спеціальностях (пояснюючи це оновленням дороговартісних апаратів для навчання студентів) та факультеті «Міжнародна економіка». Проте на всі решту спеціальностей із приставкою «міжнародне» (право, відносини, бізнес тощо) ціни «заморозив» – рік навчання коштуватиме 30 тисяч гривень, як і торік. Піднялися ціни і на деякі спеціальності в Києво-Могилянській академії: наприклад, «Філософія», «Історія», «Фізика» та «Хімія» стали дорожчими на 4,3-14,2%. А в Київському політехнічному (КПІ), «Львівській політехніці» ціни на всі спеціальності підняли тільки на 3,5-4,6%, тобто в межах інфляції (її індекс – 4,6%). У КПІ кажуть, що минулорічний дефіцит абітурієнтів вдарив по доходах багатьох вузів, через що їм довелося скоротити витрати. Тому не піднімати вартість контракту в межах інфляції не можна, інакше вузи будуть працювати в мінус.

А ось знизити ціни, та й то на деякі спеціальності, зважилися лише два столичні вузи – «Могилянка» та Національний педагогічний університет ім. Драгоманова. У першому приблизно на 10% зменшилися розцінки на «Право» (дешевше стало на 3000 гривень), «Економічну теорію», «Фінанси і кредит» і «Маркетинг» (на 2500). Таким чином ці заклади намагаються втримати у своїх стінах талановитих абітурієнтів, яким не пощастило потрапити на державну форму. В «Драгоманова» на 1000 гривень подешевшали «Технологічна освіта» та «Економічна теорія» (вартували торік 6500 і 7000 відповідно), на 500 гривень «Хімія» та «Біологія» (були по 8500).

А яка ж ситуація у регіональних вузах? Як повідомили у Волинському національному університеті імені Лесі Українки, у них подорожчало навчання на всіх факультетах. Ціни зросли від 500 до 1500 гривень. Найдешевшими, наприклад, залишаються такі факультети як «Дошкільна освіта», «Філологія», «Соціальна педагогіка» – 8400 гривень за рік на денній формі. «Іноземна мова» потягне 10760 гривень, а от найдорожчим все ще є «Правознавство» – 13734 гривні в рік.

Луцький національний технічний університет цін не піднімав. Як і минулого року, тут, щоб стати будівельником, доведеться платити 7000 гривень в рік, дизайнером – 9000 гривень. Також залишив «замороженими» ціни й приватний Луцький гуманітарний університет. А от справжньою «бомбою» обіцяє стати ще один приватник – Волинський інститут економіки та менеджменту (ВІЕМ). За словами завідувача відділу зв’язків з громадськістю та профорієнтації Олени Мисковець, навчання на першому курсі буде безкоштовним для всіх вступників 2012 року! І якщо студент вчитиметься на «4» та «5» – продовжуватиме навчання за тими ж умовами, а решту, тобто трієчників, з другого курсу переведуть на платну форму. Таку можливість ВІЕМ отримав через співпрацю із європейськими партнерами та міжнародним соціальним проектом «Крок назустріч!»

До речі, головний спеціаліст департаменту Міністерства освіти та науки Алла Рибалко повідомила, що цьогорічне держзамовлення у національні вузи знову зменшили на 10%. На фоні цього, а також через те, що при вступі враховуються також і оцінки в атестаті, в Україні різко зросла кількість «медалістів». Цього року було замовлено майже 16 тисяч золотих медалей. При тому, що минулого року їх кількість становила 11,3 тисячі, в позаминулому – 10,8 тисяч, а в 2009 році – всього 7 тисяч.

Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>