Маленькі поросятка – великі прожери

Перш ніж купити порося, слід подбати про затишне приміщення для його утримання. Воно повинно мати дерев’яну підлогу і обов’язково віконце.

Перший місяць після відлучення від свиноматки поросят підстерігає важка недуга – так звана набрякова хвороба. Вона розвивається дуже швидко, і через 1-3 години, а найдовше через день-два, порося гине. Ще з вечора воно було здорове, а вранці вже мертве. Причому хворіють саме найкращі поросята: ті, що їдять з апетитом, доброї вгодованості. Тому цю хворобу у народі називають ще «хворобою прожерливості». Її можна порівняти із захворюванням виснаженої, голодної людини, котра не бачила їжі тривалий час, і нараз їй дали багато. Така людина пухне і помирає.

Так трапляється і з поросятами. Оскільки вони мають маленький недорозвинутий шлуночок, у якому бракує чи ще немає соляної кислоти, тож надлишок корму стає для нього отрутою. Перша ознака цієї хвороби – пронос. Як тільки ви це помітите, негайно зберіть всі корми і протягом одного-двох днів напувайте тільки чаєм з кропиви, звичайним чаєм. Дайте таблетку за порадою ветеринара.

Друга ознака хвороби – опухання повік. Очі стають запухлими, оболонки червоними, як у кроля. Потім виникають судоми, параліч, посиніння вух, рильця, черевця. Закінчується хвороба набряком гортані і легень, що й призводить до загибелі.

На жаль, ветеринар біді зарадити не може, бо цю хворобу ще не навчились лікувати. Єдиний спосіб від неї вберегтися – це профілактика, запобігання.

Слід робити так. Перший місяць поросятко тримайте «упроголодь». Хай кричить. Це добре. Досвідчені господарі кажуть, що саме з такого буде толк, тільки не слід його перегодовувати, тобто давати корм 4-5 разів на день, як дехто робить. Бо, об’ївшись, воно може загинути. Годуйте тричі і навіть двічі на день. Денний раціон має бути таким: 300 грамів молока (100 грамів на один раз), 500 грамів теплої води, трохи картоплі, небагато концкормів (ячмінна, вівсяна, пшенична каші). Але загалом – не більше одного літра напіврідкого корму. І так цілий місяць.

Як переконує практика, найнебезпечніший період – це 8-14 днів після купівлі або відлучення. Після 20 дня кількість корму можна трохи збільшити. Дуже добре до нього давати кропиву, різане сіно. Якщо є така можливість, то випускайте порося хоч на годину-дві у двір, а ще краще, коли потепліє, утримувати його в загорожі. Таким чином можна вберегти худобину від загибелі.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>