Відстоїмо мову – захистимо Україну

У критичних точках історії українські майстри слова завжди ставали на захист інтересів свого народу, а нерідко й очолювали цю боротьбу. Сьогодні знову такий момент. Темні сили реакції замахнулися на саму нашу душу – українську мову. Тому волинські письменники з цього приводу заявляють.

Стаття 10 Конституції України говорить: «Державною мовою в Україні є українська мова». Якоїсь офіційної мови чи регіональних мов, які б застосовувалися нарівні з державною, Конституція не передбачає. Отже, законопроект «Про засади державної мовної політики», прийнятий Верховною Радою в першому читанні 5 червня ц.р., є документом антиконституційним. Згаданий законопроект не спрямований на захист регіональних мов. У ньому йдеться головним чином про розширення вживання російської. Так, в Автономній республіці Крим офіційними є три мови – українська, російська та кримськотатарська. Загальновідомо, що офіційне використання російської там наближається до ста відсотків. У Придністров’ї теж три офіційні мови – молдавська, українська та російська. Повну і абсолютну перевагу там має російська. У Білорусі з її офіційною двомовністю білоруська повністю витіснена на задвірки. Досвід свідчить: на пострадянському просторі офіційна двомовність на практиці означає домінування російської мови і лише її.

Отже, законопроект «Про засади державної мовної політики» має на меті фактично підвищення російської мови до статусу державної. В перспективі ж має відбутися повна заміна української мови російською. Якщо цей підступний законопроект стане повноцінним законом, Україна стане російськомовною. Цього допустити не можна. Тому ми звертаємося до всіх українців з переконливим проханням висловити в будь-який конституційний спосіб свою принципову незгоду із запроваджуваним законом, який парламентарії-українофоби протискують через Верховну Раду поза Конституцією України. Захистимо мову – захистимо Україну!

Рада Волинської обласної організації Національної спілки письменників України

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>