Нічна феєрія у замку Любартa

Уже шість років поспіль літо дарує лучанам можливість відвідати дивовижну феєрію – фестиваль «Ніч у Луцькому замку». 16-17 червня це арт-шоу знову запросило гостей не лише з України, а й з-за кордону.

На високий портал замкового будинку легендарний будівничий фортеці князь Любарт, роль якого виконав народний артист України Олександр Якимчук, запросив народного депутата України Ігоря Палицю та міського голову Миколу Романюка. Вони привітали присутніх у замку та побажали їм гарного відпочинку.

Варто сказати, що з міської казни на проведення арт-шоу не взято жодної копійки. Головним спонсором феєричного заходу «Ніч у Луцькому замку» став народний депутат України Ігор Палиця.

У своєму короткому виступі він нагадав, що ще в князівські часи у стінах нашої фортеці відбулася зустріч європейських монархів і зародилася ідея об’єднання Європи.

– Хочу подякувати всім, хто прийшов сюди, – наголосив Ігор Петрович. – Сьогодні благодійний вечір, тож усі кошти, виручені від продажу квитків, будуть передані потерпілим мешканцям під’їзду будинку з вулиці Рівненської, 109, який зазнав обвалу.

Церемоніал відкриття продовжився. «Князь Любарт» вручив народному депутату і міському голові свічада.

– У них частинка вогню ваших сердець, – образно мовив він. – Ведіть же людей за цим світлом і творіть добро.

Урочиста процесія рушила до фортечної стіни. Там Ігор Палиця і Микола Романюк у величезній короні, виготовленій майстрами-ковалями, запалили вогонь Луцького замку, який дав старт оригінальному і цікавому мистецькому дійству.

На святі розігріли гостей відвідувачів колоритними фольклорними композиціями гурти «Pechera» (Одеса) та ансамбль «Tryzna» (Польща). Наступними на сцені з’явилися етно-формація «TROITSA» (Білорусь) та гурт «BAKCHUS» (Чехія). Відвідувачі також мали змогу купити різноманітні сувеніри: вінки, глиняний посуд, вишиванки. А талановиті художники прикрасили обличчя всіх охочих вигадливими візерунками. Лицарські бої та придворні ігрища, організовані луцьким клубом історичної реконструкції «Аквітанія», перенесли гостей фестивалю в добу Середньовіччя, а містична феєрія «Нічні янголи» створила дійсно казкову атмосферу. Та, напевно, найбільше глядачам запам’яталося шоу від театру вогню «Махатма» (Дніпропетровськ) та вогняне шоу «Інферно» (театр історичної реконструкції «Viduramziai», Литва). Організатори свята не поскупились і на яскравий салют – справжню кульмінацію святкової ночі.

Загалом відвідувачі заходу відзначили, що, в порівнянні з минулорічною, шоста «Ніч у Луцькому замку» значно прогресувала в ефектності та яскравості.

Яна СТЕПАНЮК,

м. Луцьк

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

Ігор Палиця і Микола Романюк запалюють вогонь Луцького замку

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>