Щоб захворіти на рак, достатньо один раз обгоріти на сонці

На 2012 рік нам прогнозували пік 11-річного циклу сонячної активності. Тому сонце цьогоріч буде досить агресивним. І остерігатися слід не тільки міським панянкам, які люблять «підсмажуватися» з усіх боків на пляжі, а й трудівникам у селі, які ледь не щодня мусять ходити на «зелене море». До якої біди можуть призвести сонячні ванни і хто знаходиться в групі ризику, ми попросили розповісти лікаря вищої категорії Волинського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Інну Крісман.

– Чим більше родимок, тим більше шансів нажити меланому – рак шкіри, – говорить лікар. – «Перчики» перероджуються у злоякісні пухлини під дією сонячних променів. Достатньо один раз обгоріти на сонці, щоб потрапити в групу ризику.

В Україні щороку діагностують 2,5 тисячі випадків меланоми шкіри. Хвороба не обирає жертв за віком, тому 20-річні пацієнти – давно не рідкість. Сумна тенденція має своє пояснення: у радянські часи українці відпочивали на морях лише влітку, а тепер деякі ніжаться на сонці цілорічно. Взагалі, сонячне проміння не є шкідливим. Шкідливими є сонячні опіки – і клітини їх пам’ятатимуть все життя. Негативний «досвід» може накопичуватися роками, аж поки не дасть поштовх злоякісному переродженню. Тому влітку на шкіру слід наносити сонцезахисні засоби. Є кілька рівнів захисту – креми з SPF (параметр, який показує, яку міру захисту від сонця можна обирати) від 6-10 до 50+. Чим світлішу шкіру має людина – тим більшого рівня захисту крем слід використовувати.

Отож, пам’ятка на літній період:

4 Засмагати дозовано і у певний час доби. З 10 до 16 години – перебувати на сонці категорично заборонено.

4 Відмова від відвідування соляріїв.

4 У групі ризику люди, які мають шкіру, волосся та очі світлого кольору, багато родимок і переживали сильні та часті (особливо до 15 років) сонячні опіки.

4 У восьми випадках із десяти меланома з’являється окремо від вже існуючих родимок. Тож необхідно стежити за появою нових порушень у пігментації шкіри.

4 У разі виявлення підозрілої родимки із нерівними, зубчатими, немов рваними, краями – звертайтеся до лікаря-дерматолога.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>