Інсульту можна уникнути, якщо правильно з ним боротися

Коли стовпчик термометра коливається від +20 до +35оС і за вікном неймовірна спека – це чи не «найврожайніший» час інсультів. За минулий рік на Рівненщині близько 2500 людей перенесли цю недугу, яка з кожним роком прогресує. Повернутися ж до нормального життя вдається лише 10% хворих. Як же вберегтися від розриву або закупорення судин і що робити, якщо це трапилося, нам розповів головний невролог Рівненщини, завідувач неврологічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні Анатолій Дем’янович Гринчук.

За словами лікаря, постійні стреси, шкідливі звички, малорухливість, неправильне харчування і стають першопричинами інсультів.

– Люди не замислюються над тим, як їхній спосіб життя позначається на здоров’ї, – каже Анатолій Дем’янович. – Весь день просиділи на роботі, «тугенько» пообідали, ситно повечеряли і сіли перед телевізором. А організму, аби він міг нормально функціонувати, потрібне навантаження. Інакше і задишка з’являється, і серце «барахлить»… А «сердечники», як відомо, найперші у черзі на інсульт. Проте захворювання можна якщо не уникнути, то хоча б зменшити його шанси, пам’ятаючи кілька простих порад:

1. Регулярно займайтеся фізичними вправами або хоча б якомога більше ходіть пішки, щоб серце нормально працювало.

2. Вчасно заповнюйте втрату рідини в організмі. Пити потрібно часто і небагато, тільки чисту воду або несолодкий компот. Не рекомендується пити мінеральні води, адже вони стимулюють підвищення тиску.

3. Контроль рівня артеріального тиску теж відіграє не останню роль, а для людей після 40 років це має стати щоденною процедурою. Раджу підтримувати цифри АТ на рівні 140/90 і нижче. Якщо ж раптом позначки піднялися, знизити їх можна за допомогою стимуляторів альфа-рецепторів, сечогінних засобів або блокаторів кальцієвих каналів.

4. Намагайтеся раз у півроку робити УЗД судин шиї, що живлять головний мозок.

5. Приймайте антиагреганти – препарати, що розріджують кров (але в тому випадку, якщо вам їх прописав лікар).

6. Контролюйте рівень цукру та холестерину в крові за допомогою глюкометра чи тест-смужок, які визначають холестерин.

7. У боротьбі за здорові судини доведеться забути і про цигарки та зловживання алкоголем. Адже нікотин сприяє утворенню тромбів у судинах, а зайва чарка коньяку провокує хронічну гіпертонію.

8. Відмовтеся від калорійної їжі та намагайтеся не переїдати. Замініть жирні й важкі продукти на легкозасвоювані.

Марія МАРТИНЮК,

м. Рівне

Анатолій ГРИНЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>