Лучанин – магістр Оксфордського університету

Лучанин Олександр Нагребецький після закінчення Національного медичного університету ім. Богомольця звання магістра з глобальної медицини здобув в Оксфордському університеті в Англії. Чи легкий шлях до Оксфорда - судіть самі.

- Ще будучи студентом, читав іноземні статті, брав участь у міжнародних -конференціях, двічі стажувався у Чехії у відділеннях кардіології і серцевої хірургії, нейрохірургії, - розповідає Саша. - Під час навчання працював ще й синхронним перекладачем на міжнародних конференціях. Коли зрозумів, що в Україні просто не вистачить здоров'я стати нормальним хірургом і займатися наукою (щоб прожити у Києві, доводилося працювати відразу на трьох роботах), вирішив продовжити навчання за кордоном. Подався в Оксфорд у магістратуру на кафедру загальної медицини. Конкурс був великий, але витримав його і так став студентом.

Магістратура для англійця коштує десь 15 тисяч доларів на рік, а для іноземців, котрі не входять до Євросоюзу - 35-38 тисяч. На кафедрі, де вчився наш лучанин, був фонд, який оплатив його навчання, проживання і надав стипендію 1000 фунтів стерлінгів.

- Коледж в Оксфорді - це певне об'єднання людей, які разом живуть і харчуються, він має церкву, їдальню, бібліотеку, невелике місце для навчання і обов'язково зали для загального спілкування, - продовжує молодий науковець.

Лекції відвідували щодня, але нас ніхто не перевіряв: усі розуміють, що тут треба вчитися. Багато студентів мали житло на території коледжу, а я в триповерховому приватному будинку, який університет винаймав для студентів. Загалом, в інтернатурі, працюючи на трьох роботах, того не мав, що в Оксфорді в магістратурі.

Іспити здають в екзаменаційній школі. Екзамени досить складні, у щільній послідовності: день за днем. За три дні письмово оцінюється уся робота за два семестри. Питань багато, але вони не тестові - англійці вважають, що освічена людина повинна бути розвиненою, вміти написати розгорнуту відповідь зв'язними реченнями, зі своїми поясненнями. Оцінювання проводиться двома-трьома викладачами. Але результати екзаменів повідомляють лише через п'ять місяців. Тобто після третього семестру, коли здана й наукова робота, так звана магістерська дисертація.

Результати екзаменів Олександр знав ще у вересні 2010 року, а диплом магістра з глобального здоров'я отримав на випускному, який відбувся лише 12 травня цього року. На цій урочистій події побували і його батьки.

Саша розповів багато цікавих фактів із життя англійців і студентів. Більшість студентів і викладачів, незалежно від вченого рівня, їздять у цьому невеликому місті, де проживає 130 тисяч населення, на велосипеді. Студентів у Оксфорді десь тридцять тисяч, щороку сюди прибуває й п'ять-сім українців. Після навчання в магістратурі Олександру вдалося залишитися в Оксфорді, отримавши посаду клінічного науковця на кафедрі загальної медицини. Як складеться його доля далі, гадати важко.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

м. Луцьк

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>