У ківерцівські садочки в черзі – більше 500 дітей!

"У нас у місті три садочки, в які потрапити - величезна проблема. Дуже просимо: приїдьте і розберіться з цим свавіллям, допоможіть збудувати дитячий садочок!" - без зайвих сентиментів написала у листі до редакції Олена Киричик із Ківерців.

Олену Киричик підтримують молоді мами, вагітні жіночки. Кажуть, що раніше відразу з пологового їхали записуватися у садочок. Якщо пощастить - то через три роки можна було потрапити в групу. А тепер дозволяють ставати в чергу, тільки коли дитині виповниться півтора року.

У Ківерцях залишилося лише три садочки. Та й ті буквально тріщать по швах від переповнення. Відповідно, вистачає і розмов про "платний доларовий" вхід у них.

Завідувач Ківерцівського дошкільного навчального закладу №1 Людмила Семенюк розповідає, що їхній садочок був відкритий ще в 40-х роках минулого століття. Розрахований він на 48 місць, а виховується тут 104 дитини. Ще 125 записано у черзі на цьогорічний прийом. Звісно, що переважній більшості з цього списку потрапити у садочок так і не вдасться.

Завідувач навчального закладу комбінованого типу "Ясла-садочок №2" Марія Кальчук підтримує ківерчан - такої кількості діток три наявні садочки розмістити аж ніяк не можуть.

- Цього року в ясельну групу ми будемо набирати дітей 2010 року народження. Ліміт - до 22 малюків. Хоча на черзі маємо 106 дворічок. А загалом до нас записано 255 дітей 2007-2010 років народження. Колись цей садочок був набагато більший, мали два двоповерхових приміщення. У важкі часи одне із них продали, за смішну суму - приблизно 70 тисяч гривень. Що вже попередня завідуюча виїздила, скільки скарг і заяв про повернення понаписувала, до самого Києва дійшла, але документи у бізнесмена, якому продали, були в порядку, і так вона нічого й не добилася. А це ж скількох діток ми могли б у ньому зараз розмістити!

Для мера Ківерець Володимира Жгутова тема про садочки - як постійно ниючий зубний біль. Він розводить руками і каже, що вище голови не стрибнеш, якщо бюджет міста 5 мільйонів, а будівництво садочка вартує 3 мільйони. Якби держава виділила кошти, в дольову участь місто увійшло б однозначно. Але наразі далі теоретичних розмов та ідей справа не рухається.

- Поки що єдиним виходом із ситуації, що склалася, ми бачимо повернення відомчого садочка у користування за призначенням (його у свій час передали трьом структурам), - каже Володимир Володимирович. - Буквально у кінці квітня це питання обговорювалося на рівні глави адміністрації. Якщо садок повернути у міську комунальну власність, місто матиме додатково ще шість груп діток. А це, як мінімум, 120 місць. Також із порядку денного не знято такий варіант, як перебудова під дошкільний заклад адмінприміщення колишнього Волиньоблагролісу. Але це важка бюрократична справа, адже ще й досі йде процес ліквідації всієї структури.

Припадає пилом у шухляді міського голови й проект добудови садочка-ветерана №1 на майже 100 додаткових місць. З 2008 року пилиться, але щорічні намагання потрапити у державну програму розбудови дошкільних закладів втішних результатів не принесли.

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>