Ліпить з гіпсу героїв кіно

Тернопільська художниця Наталія Басараб завершила роботу над портретними ляльками артистів Юрія Нікуліна, Георгія Віцина та Євгена Моргунова. Колоритна трійця – Бовдур, Бувалий та Боягуз постала в образах героїв відомої радянської комедії Леоніда Гайдая «Кавказька полонянка».

– Це мої улюблені актори, – каже майстриня. – Хотіла зробити їх давно, але довго вибирала фільм. Зупинилася на сцені у ресторані з кінокомедії «Кавказька полонянка.

Свої ляльки-портрети Наталія Басараб виготовляє з гіпсу. Матеріал цей для роботи важкий, але «вдячний». Тернополянка сама дивується, коли бачить, як зі звичайного шматка вологого гіпсу народжується щось «слічне». Працювати потрібно швидко, бо гіпс сохне на очах. Спершу – «мала форма», голова, далі – тіло. Важко ліпити обличчя, його міміку, але справжня морока – з мініатюрними руками, пальчиками. Ретельно відшліфувавши поверхню скульптурки до гладенької і блискучої, Наталія полегшено зітхає. «Цю роботу, – каже вона, – скеровує лише любов. Ніякі гроші на неї не здатні надихнути. Мої ляльки, можливо, трохи і наївні, зате з живими емоціями. Вони не викликають страху, бо не такі мертво-холодні, як персонажі виставки мадам Тюссо».

За склом двох сервантів у майстерні художниці – несподівано реалістичні фігурки світових кінознаменитостей: Катрін Деньов, Бріджит Бардо, Жерара Депардьє, Одрі Хепберн, Луї де Фюнеса, Мерилін Монро. У компанії з іграшковими зірками кіно – персонажі зіграних відомими акторами стрічок: героїня Галини Бєляєвої із фільму «Мій ласкавий і ніжний звір» Оленька Скворцова, Скарлетт і Ретт Батлер із «Розвіяних вітром», Лєшик Телішинський із «Прокаженої» Єжи Гофмана, Бабетта із стрічки «Бабетта іде на війну», прославлена Анжеліка, Жюльєн Моррель із «Графа Монте-Крісто»... Кожна лялька висотою 60-70 сантиметрів і одягнута в оригінальні костюми відповідного історичного моменту, які пані Наталя шиє сама. Волосся у деяких персонажів натуральне, наклеєне майстринею пасмами. На інших – штучні перуки і шиньйончики.

Зараз Наталія Басараб працює над портретною лялькою відомого українського актора і режисера Івана Миколайчука. «Він неперевершений у ролі Івана Палійчука з «Тіней забутих предків», – вважає пані Наталія.

Світлана Клос,

м. Тернопіль

Улюблена трійця Наталії Басараб

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>