У Володимир-волинських лікарів – майже по 100 років стажу!

От і я спочатку не повірила, коли мені сказали, що у райлікарні такий "довгожитель" працює. Лише коли дізналася про фах - рентгенолог - ситуація відразу прояснилася. Через шкідливі умови праці стаж у людей такої професії при певних умовах подвоюється.

Лікар-рентгенолог Анатолій Дмитрович Галун після закінчення медінституту у 1963-му влаштувався у Володимир-Волинську райлікарню терапевтом, а через рік - після довгих вмовлянь - став рентгенологом.

- Але нова посада вимагала підготовки, курсів підвищення кваліфікації, - згадує Анатолій Дмитрович. - По півроку й довше курси тривали.

Безперервний трудовий стаж у Анатолія Галуна - страшно подумати - 49 років! Професія рентгенолога вважається шкідливою, а тому має ряд пільг. Скажімо, вихід на пенсію раніше строку та й подвоєння стажу є. Ось і виходить на "хлопський" розсуд, що у нашого героя відпрацьованих майже сто літ.

- У 1988 році мене помпезно привітали із виходом на пенсію, але до того заслуженого відпочинку я й досі не добрався, - сміється Анатолій Дмитрович. - Хіба що склав із себе обов'язки завідуючого і передав їх Миколі Сільвестровичу, який проти мене пацан. Я старший від нього на цілих… дев'ять місяців!

Завідуючий рентгенологічним кабінетом Микола Сільвестрович Зінкевич із посмішкою підтверджує слова свого коллеги. Проте йому до такого "сторічного стажу" ще кілька років доведеться попрацювати.

- Не хочеться махнути на все рукою і піти на справжній відпочинок? - питаю у лікарів.

- А хто ж тоді працюватиме? На наш кусень хліба бажаючих нема, - каже Микола Сільвестрович. - Такий час настав, усі хочуть заробляти гроші. Он взяти сусіднє відділення гінекології - туди за останні кілька років лише один молодий гінеколог прийшов працювати. Та ще й, здається, серед терапевтів інтерн один ходить. От і вся заміна.

- Так, бояться молоді спеціалісти тепер у рентгенологи йти. А чого? Ми он з Миколою вже восьмий десяток розміняли - і нічого, - з усмішкою підсумовує Анатолій Дмитрович.

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

Фото автора

До теми

А як тлумачить ситуацію Пенсійний фонд? Спираючись на Закони України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та "Про пенсійне забезпечення", людям такої професії потрібно мати довідку, яка підтверджуватиме, що було відпрацьовано повний робочий день на цій посаді. Після 1992 року потрібно, щоб ця посада була атестована. І лише тоді Пенсійний фонд визначатиме право на подвоєння стажу: "За кожний повний рік на роботах з особливо шкідливими умовами праці за списком №1 додатково зараховується по одному року" (ст. 24). Але треба пам'ятати, що Закон України обмежує максимальний коефіцієнт страхового стажу. Із зарахуванням усіх пільг він не може перевищувати 0,85 - тобто 100 років стажу за нашим законом ніколи не буває!

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>