У Дубрівці усі вирощують лісові суниці

 У селі Дубрівка Дубенського району із 183 дворів майже у кожному вирощують лісові суниці.

- Той, хто має полуниці, знає, що доглядати за ними - справа нелегка. А за суницею, напевно, ще важче? - запитую у місцевої жительки Оксани Федоренко.

- Суницю копаємо у лісі, вона добре приживається вдома. Варто робити широкі міжряддя, щоб не пом'яти тендітні кущики. Полоти кілька разів, щоб зілля не вкрило. Ось і вся робота, - розповідає Оксана Олексіївна.

У сезон, який розпочинається на початку червня, у жінок з Дубрівки - заробітки: їдуть із сумками до Львова на ринок.

- То починається пекло. Бувало зранку до електрички 50 дівчат з нашого села збирається, кожна хоче заробити. Місця всім не вистачає, крик, штовханина, але мусиш терпіти, бо ці кілька суничних днів потім цілий рік нас годують, - розважливо міркує жінка.

У цей період у селянок нема вихідного: подоїла корову - і бігом до ягід. Оксана Олексіївна пригадує, що колись 100 літрових баночок з суницями везла у сумці, а тоді порожню тару назад.

- У торбинках не можна, бо суниця дуже делікатна - помнеться, а потім тарабаниш тими склянками всю дорогу. Я вже двадцять років таким промислом займаюся, - усміхається.

Не сидить без роботи і чоловік Віталій Петрович. Він знаний у селі господар, колись перший взявся хазяйнувати на землі - забрав пай у колгоспі. Чоловік веде спеціальний зошит, де записує, коли що посіяно, який урожай, коли телятко народилося. Інформація зберігається за багато років, тож для себе порівнює, коли рік вдався, а коли ні. Нині сподівається на добрий врожай картоплі.

- Моя робота в основному на полі, жінка біля суниць своїх, донька із зятем нам допомагає, отак і живемо. Кожен у селі, хто не лінується, не боїться роботи, може заробити на хліб з маслом, - підморгує дядько Віталій.

Руслана ТАТАРИН,

Рівненська область

Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>