Не мала жінка клопоту – очолила кооператив з проведення газу

І… потрапила на лаву підсудних

Валентина Романюк із села Мирославка Рожищенського району в листі до редакції написала: "2006 року в Мирославці, Забарі, Мильську, Береговому почали обговорювати питання підводу газопроводу. Створили й кооперативи. Ми почали збирати гроші із селян. У "Волиньгазі" нам виділили всі матеріали, а земельні роботи поклали на нас. Проект розділили на дві черги: до Мирославки та до Забари, Мильська, Берегового. За кошти, які зібрали жителі Мильська та Берегового, було виготовлено проект. Гроші з Мирославки пішли на різні дозволи, погодження, геологію. Нам залишилося заплатити ще за земельні роботи. Тож зібрані у Забарі 9420 гривень ми використали на земельні роботи, вирішивши, що кооператив кооперативу повинен допомагати. Бо самій Забарі, де всього 18 його членів, не під силу було б оплатити документацію, дозволи, земельні роботи. Однак 2007 року було пущено газ до Мирославки, а далі будівництво припинилося… Його відновили тільки у 2011-му. Тамара Дудік відмовилася від повноважень голови. А жителі її рідного села написали заяви в міліцію, щоб вона їм повернула кошти, які зібрала у 2006 році (по 650 гривень з кожного члена кооперативу), та щоб ще стільки ж сплатила моральної шкоди".

21 лютого Рожищенський районний суд визнав Тамару Дудік винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.191 КК України (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службових становищем) і призначив покарання у вигляді обмеження волі на один рік (умовно) та 14 членам кооперативу (хто написав заяви) - повернути по 650 гривень матеріальної шкоди. В іншій частині позову - про відшкодування моральної шкоди - суд відмовив.

Начальник слідчого відділу Рожищенського РВ УМВС у Волинській області Сергій Сасовський повідомив, що з 1997 року, відколи він працює у міліції, таких справ ще не було. Проблема Тамари Дудік у тому, що вона одноосібно прийняла рішення і не зібрала збори кооперативу, щоб вони дозволили їй ці кошти використати на земельні роботи.

Сама Тамара Олексіївна каже, що давно розчарувалася в людях, хоча зла на них не тримає. Жінку скоротили на заводі, де працювала.

- А чому Ви не подавали апеляцію?

- Я і так витратила чималі кошти на адвоката - довелося дещо продавати з господарства, - сказала жінка. - Люди їздять у виконавчу службу, а як я маю їм ці гроші повертати, адже я безробітна, виживаю тільки з власного підсобного господарства.

Микола Куденчук, голова кооперативу "Мильськ-Берегове", каже, що і сам через цей газ вже ночами спати не може.

- По відношенню до Тамари люди вчинили непорядно, - каже Микола Михайлович. - Якщо йде спільна газова труба, то треба всім допомагати один одному. А тут вийшло: зроби добро, тобі віддячать злом, - зауважив фермер із Берегового і керівник газового кооперативу.

…У Забарі новий кооператив. Тільки в ньому вже немає Тамари Дудік - жінка взагалі відмовилася від підведення до своєї оселі голубого палива. Нема коштів… А тут ще й треба віддавати те, що присудив суд.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>