Картини на… воді

На чому у світі тільки не малюють: на кленових листках, піску і навіть... воді. Але якщо водний друк - це розводи (у воду капають олійні фарби, а потім кладуть у неї папір і абстракції друкуються на ньому), то ебру - національне турецьке мистецтво - дозволяє створювати осмислені картини.

Таке в Україні вміє робити поки тільки одна людина - киянка Дарина Пушанкіна. При цьому майстерності її вчили не закордонні фахівці. Адже техніка тримається у секреті. Дарина сама опанувала ебру за допомогою проб і помилок.

"Першу свою картину - точніше розчин для неї - я готувала кілька тижнів: деякі порошки треба було настоювати добу. Але після двох років постійних експериментів таки знайшла свій рецепт, якого поки не відкрию", - розповідає Дарина.

Як народжується картина? Фарби випускаються на розчин маленькими порціями і розводяться голочкою (зубочисткою). Коли малюнок готовий, на нього зверху кладуть листок паперу або тканини, на який він і перебивається.

Дивину можна нікуди не переносити, що Дарина іноді й робить, коли малює на воді перед публікою. Але тоді робота іде у небуття - через півгодини-годину фарби змішуються.

До речі, прибирання забирає не менше часу, ніж саме шоу (картина створюється не менше години): "Я іноді не знаю, чим довше займаюся - мистецтвом чи прибиранням після малювання: щораз дивним чином не тільки я від голови до ніг у фарбах, але і глядачі теж", - дивується майстриня.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>