Щоб сад плодоносив, дерева треба “підгодовувати”

Весна – найсприятливіший період для закладки нового саду. Як вибрати вдале місце для конкретного сорту плодового дерева чи ягідного куща, читачам видання радить досвідчений волинський садівник Вадим Марчук. Вадим – дипломований агроном, у рідному селі Бірки вирощує на продаж саджанці, які гарно приймаються, щедро плодоносять, стійко витримують морози.

 

– Яблуня і груша, особливо осінні й зимові сорти, а також слива та смородина, вимагають вологих і родючих ґрунтів. Вишня, черешня, алича, горіх – у середній мірі вологих та родючих ґрунтів. Абрикос, персик – легких ґрунтів, світлого і затишного розташування, – радить Вадим Марчук.

За словами агронома, найкраще планувати сад на ділянці, де взагалі ще не росли садові рослини. Украй погано садити молоді дерева на місці щойно викорчуваного саду. Бажано на обраній ділянці протягом трьох-чотирьох років вирощувати зернові, просапні культури чи багаторічні трави. Ділянку треба щедро удобрювати органікою, щоб знешкодити отруйні продукти життєдіяльності попередніх рослин.

- Найоптимальніші терміни садіння дерев – березень – початок квітня. Раджу не відкладати на пізніше, – наголошує Вадим. – Сьогодні багато господарів готові садити розрекламовані карликові сорти, які потребують посиленого догляду і швидко вироджуються. Хоча для наших кліматичних умов ліпше підходять високорослі дерева.

Як зауважив Вадим Марчук, одна зі складових щедрого врожаю садових дерев – підживлення хоча б двічі-тричі за вегетацію. Перший раз – на початку квітня, наступне – наприкінці квітня. Третє підживлення слід провести наприкінці травня – на початку червня, але не пізніше від початку липня, щоби пагони вчасно припинили ріст.

Саджанці підживлюють водним, перебродженим і настояним 5–10 днів розчином гною (1:10), гноївки (1:15), курячого посліду (1:15), чи застосувавши 2–3 столові ложки аміачної селітри на 10 л води. Однак пам’ятайте: якщо ґрунт сухий, за 7–10 днів перед підживленням дерева слід добре полити, щоби вони не отруїлися.

– Для молодих рослин, кволих і тих, що погано ростуть, норми підживлення бажано зменшити удвічі. Ліпше не докормити, ніж перекормити! – наголошує агроном.

Під час посухи дерева слід вчасно поливати, особливо у період вегетації. Ну і, звісно, не обійтися без обприскування хімічними препаратами. Якщо на деревах скручуються листя на верхівках, це попелиця. Відразу ж треба обприскати рослини препаратами: Бі-2, децис, шерпа, арріво, карате (дози рекомендовані на упаковках).

Для слив і яблунь, з яких влітку опадає червива зав’язь, можна застосовувати лише ловчі пояси. Звісно, краще підстрахуватися, обприскавши дерева після цвітіння згаданими вище інсектицидами. Та коли вже з’явилися зелені плоди, слід накладати на стовбури смужки з мішковини або паперу, які кожні 7–8 днів занурюють в окріп для знищення гусениць.

Олеся МАЛИШКО, Любомльський район

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>